Werken Molenstraat en Waversesteenweg starten op 10 mei

Op 19 maart 2021

Op maandag 10 mei gaat de spade in de grond voor de langverwachte wegenis- en rioleringswerken in de Molenstraat en Waversesteenweg tussen de dorpskernen van Onze-Lieve-Vrouw-Waver en Putte. De werken zullen twee jaar duren. 

De gemeentebesturen van Sint-Katelijne-Waver en Putte, Aquafin en Pidpa slaan voor deze werken de handen in elkaar. “De verbindingsweg Molenstraat - Waversesteenweg is een straat die al lang op ons verlanglijstje staat om heraan te leggen”, vertellen schepenen van openbare werken Joris De Pauw (N-VA) en Peter De Vooght van de twee gemeentes. “De huidige straat is volledig afgeleefd. Ook de fietspaden zijn niet meer van deze tijd. We zijn blij dat we samen met onze rioleringspartners Aquafin en Pidpa kunnen starten met deze werken.”

Aquafin zorgt voor de aanleg van een gescheiden riolering onder de rijbaan. Deze nieuwe riolering zal aansluiten op die van het Dorp in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Om dat mogelijk te maken, komt er een pompstation. De open grachten blijven en zullen dienst doen als regenwaterafvoer. De grachten worden achter het nieuwe fietspad aangelegd.

Tijdens de werken zullen ook heel wat nutsleidingen, waaronder de waterleiding, vernieuwd worden. Verschillende leidingen moeten ook een nieuwe plaats krijgen in functie van een optimale plaatsing van de riolering.

Comfortabele fietspaden

Niet alleen onder de grond verandert er heel wat, ook erboven. De twee besturen zorgen voor een fraaie nieuwe rijbaan met een comfortabel fietspad aan beide kanten van de straat. Sint-Katelijne-Waver en Putte kunnen hiervoor rekenen op een subsidie van de provincie Antwerpen. In de zone 30 komen okergele fietssuggestiestroken, in de zone 50 komen aanliggende fietspaden in rood asfalt en in de zone 70 komen vrijliggende fietspaden van 1,75 meter breed in gewoon asfalt.

We kozen bewust voor een fietspad in asfalt. Dat biedt de fietser een maximum aan comfort. Op de plaatsen waar de maximumsnelheden wijzigen, komen plantvakken met bomen in. Deze geven een vernauwend effect waardoor auto’s voelen dat het snelheidsregime hier verandert en dus trager gaan rijden.

Werken starten in Onze-Lieve-Vrouw-Waver

Om de hinder zo veel mogelijk te beperken, zullen de werken in fases verlopen. Over een bepaalde afstand zal men telkens de straat open leggen, alle werken uitvoeren en weer dicht leggen. “Op die manier kunnen bewoners steeds maximaal aan hun woning”, aldus schepen De Pauw (N-VA) van Sint-Katelijne-Waver.

De werken starten op 10 mei net voorbij het centrum van Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Het eerste jaar wordt er gewerkt in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Pas in de lente van volgend jaar zal de werftrein de gemeentegrens oversteken en kunnen de werken aan de Waversesteenweg in Putte van start gaan.

Impact op het verkeer

De heraanleg van zulk een belangrijke verbindingsweg brengt uiteraard hinder met zich mee. Doorgaand verkeer wordt omgeleid via de N15 en R6. De bussen van De Lijn volgen een alternatieve route via Zoetewei, Berlaarbaan en Bosstraat. Plaatselijk verkeer zal, afhankelijk van de fase van de werken, informatie krijgen via waar men best naar hun bestemming rijdt. Dat kan wekelijks, soms zelf dagelijks, verschillen.

6,2 miljoen euro

Het kostenplaatje van het hele project bedraagt 6.280.919,80 euro (inclusief btw). Het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver neemt daarvan 1.817.929,79 euro (inclusief btw) voor haar rekening. De gemeente Putte investeert 1.511.664,70 euro (inclusief btw) in het project.

Voor meer informatie, contacteer:
Joris De Pauw, schepen van openbare werken Sint-Katelijne-Waver (N)-VA)
0473 22 00 16, joris.de.pauw [at] skw.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is