Sint-Michielskasteel nieuwe trekpleister in Elzestraat!

Op 26 juli 2019

Het Sint-Michielskasteel in Elzestraat is in zijn oude glorie hersteld en klaar om opnieuw gasten te ontvangen. De voorbije jaren investeerde het gemeentebestuur zowel in het park als het kasteel.

De restauratiewerken aan het kasteel startten in maart 2017 en waren omvangrijk. Joris De Pauw, N-VA-schepen van patrimonium: “Zowel de buitenzijde als het interieur werden grondig onder handen genomen, met respect voor de erfgoedwaarde van het gebouw. Het interieur van de benedenverdieping dateert uit de eerste helft van 20ste eeuw en is een prachtig voorbeeld van art-décostijl met het kenmerkende fineerhout. Al deze art-déco-elementen werden zorgvuldig gerestaureerd. Het gemeentebestuur investeerde ruim twee miljoen euro in de renovatie, de Vlaamse overheid kende een subsidie toe van 712.000 euro.”

Burgemeester Kristof Sels (N-VA): “Van in het begin was het de bedoeling om het kasteel in zijn oude glorie te herstellen en het domein opnieuw aantrekkelijk te maken voor de bezoekers. De bewoners van de Elzestraat waren zelf vragende partij om weer meer leven in het Sint-Michielsdomein te brengen.”

Vorig jaar trok de gemeente Creation Company aan als uitbater voor de brasserie en het restaurant. De voorbije maanden werd het gebouw voorzien van een keuken, sanitair,… Burgemeester Sels: “Het kasteel ligt langs het fiets- en wandelknooppuntennetwerk en de wandeling ‘Roosendaelpad’ start in het park. We vermoeden dan ook dat de horecazaak een belangrijke trekpleister wordt in de kern Elzestraat.”

Op de eerste verdieping werd de oude indeling van de ruimtes opnieuw hersteld en ingericht als vergaderzalen. De prefabmuren werden verwijderd alsook het verlaagde plafond, waardoor het deels bewaard gebleven historisch stucwerk opnieuw zichtbaar werd. De drie zalen zijn uitgerust met de modernste vergaderfaciliteiten. Zij zijn zowel voor bedrijven als verenigingen beschikbaar. De verenigingen uit Sint-Katelijne-Waver kunnen hier trouwens gratis terecht.

Naast het kasteel werd de voorbije jaren ook flink geïnvesteerd in het park. De vijver en grachten werden geruimd, er werd een nieuwe boomgaard aangeplant, er werd een hondenlosloopzone met zwemvijver ingericht en de parking werd uitgebreid.

Voor meer informatie, contacteer:
Kristof Sels, burgemeester
0496 20 30 82, kristof.sels [at] skw.be

Joris De Pauw, schepen van patrimonium
0473 22 00 16, joris.de.pauw [at] skw.be 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is