Sint-Katelijne-Waver wil kadastraal inkomen laten actualiseren

Op 23 april 2021

De gemeente Sint-Katelijne-Waver wil, zoals al een aantal andere gemeenten in de regio, een actualiseren van het kadastraal inkomen laten doorvoeren. Het gemeentebestuur zal op maandag 3 mei aan de gemeenteraad vragen om hiervoor een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten met Igemo.

Jaarlijks betaalt elke woningeigenaar onroerende voorheffing voor zijn woning en die wordt berekend op basis van het kadastraal inkomen. "Dat kadastraal inkomen is sinds 1975 niet meer aangepast", vertelt schepen van huisvesting Joris De Pauw (N-VA). "Dat heeft tot gevolg dat veel eigenaars geen correct bedrag aan onroerende voorheffing betalen omdat door de jaren de woning is aanpast en gerenoveerd. Het actualiseren van het kadastraal inkomen zorgt dus voor een correcter en eerlijker systeem."

De voorbije jaren namen al verschillende gemeenten in de regio het initiatief om het kadastraal inkomen te actualiseren. Sint-Katelijne-Waver wil ervoor samenwerken met intercommunale Igemo. “De herberekening zal gebeuren op basis van comfortelementen. Concreet gaat het om de aanwezigheid van centrale verwarming en welke sanitaire voorzieningen er in de woning zijn”, aldus schepen De Pauw.

Igemo schat dat 1.597 woningen in Sint-Katelijne-Waver een actualisatie nodig hebben. De eigenaars ervan zullen een brief krijgen. Wanneer ze het formulier ingevuld terugsturen, zal de Administratie Opmetingen & Waarderingen (MEOW) bekijken of er een herberekening van het kadastraal inkomen nodig is. Bij woningen waarvan de eigenaar niet reageert op de brief, zal Igemo een plaatsbezoek organiseren.

"Het actualiseren van het kadastraal inkomen zorgt voor een eerlijkere inning van de belastingen. Wie alle verbouwingen mooi heeft aangegeven, betaalt een hogere onroerende voorheffing op het huis dan ervoor. Jammer genoeg zijn er ook woningen verbouwd zonder aangifte. Daardoor zijn die woningen meer waard, het is dan ook logisch dat ze daarop wat meer belastingen betalen. Deze scheeftrekking willen we nu wegwerken", besluit schepen De Pauw.

Voor meer informatie, contacteer:
Joris De Pauw, schepen van huisvesting (N-VA)
0473 22 00 16, joris.de.pauw [at] skw.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is