Sint-Katelijne-Waver verwelkomt autodeelsysteem cambio

Op 5 september 2023

Ook inwoners van Sint-Katelijne-Waver kunnen voortaan een beroep doen op de deelwagens van cambio. Het autodeelsysteem is vanaf vandaag actief in de gemeente. Op twee verschillende locaties zullen dag en nacht auto’s klaarstaan voor de gebruikers (zowel particulieren als organisaties en bedrijven).

Bewoners die niet elke dag gebruik maken van de wagen kunnen in Sint-Katelijne-Waver een auto uitlenen via het autodeelsysteem cambio. Cambio autodelen valt best te vergelijken met een uitleendienst, maar dan niet voor boeken of dvd’s, maar voor auto’s.

Cambio is financieel echt interessant voor wie minder dan 11.000 km per jaar met de wagen rijdt. Brandstof, pechverhelping, verzekering: bij cambio is alles in de prijs inbegrepen. Kijk even op de kilometerteller van je auto en maak de berekening. Rij je weinig, dan zal je snel zien dat autodelen je heel wat geld kan besparen. Of misschien vormt cambio wel een interessant alternatief voor de tweede wagen in het gezin? Meer dan 65.000 mensen zijn al van de voordelen overtuigd in België, we hopen dat ook de inwoners van Sint-Katelijne-Waver enthousiast zullen gebruikmaken van deze gedeelde auto’s.

Markt en Bosstraat

Het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver sloot een overeenkomst af met cambio om van start te gaan met twee wagens. “In tegenstelling tot Poppy hebben wagens van cambio vaste locaties om ze op te pikken en weer achter te laten”, vertelt N-VA-schepen van duurzame ontwikkeling Jeroen Baeten. “We plaatsen één wagen op de Markt in het Centrum en een tweede op de nieuwe parking langs de Bosstraat in Onze-Lieve-Vrouw-Waver.”

“Uit de ervaring met Poppy bleek dat een deelwagen in de kern Elzestraat niet goed scoort. Daarom zullen we hier voorlopig geen cambio-wagen voorzien. De kern Pasbrug-Nieuwendijk ligt dan weer vlakbij Mechelen en het cambio-punt langs de Nekkerspoelstraat. Bovendien lag het al vast dat er binnenkort twee cambio-wagens komen aan het woonproject Bergestyn langs de IJzerenveld”, aldus de N-VA-schepen.

Het gemeentebestuur ondersteunt deze dienst. Het initiatief komt immers tegemoet aan de lokale parkeerdruk. Eén cambio-wagen vervangt immers acht tot twaalf particuliere wagens in de buurt. Bovendien draagt het een steentje bij tot een beter leefmilieu.

Poppy blijft actief in Pasbrug-Nieuwendijk

Met de introductie van cambio zet Sint-Katelijne-Waver een volgende, aanvullende stap in het aanbieden van deelmobiliteit. Vorige zomer kwam er al een samenwerking met Poppy. Omdat het gebruik van deze wagens in de kernen Centrum en Elzestraat nog niet bracht wat verhoopt werd, is dit deelsysteem momenteel teruggeschroefd tot de kern Pasbrug-Nieuwendijk.

“Het systeem van free-floating, zoals Poppy, werkt vooral in een stedelijke context”, geeft N-VA-schepen Baeten aan. “In landelijke gebieden scoort een systeem dat een bepaalde garantie kan geven inzake beschikbaarheid van de wagens, beter. Met Poppy in Pasbrug-Nieuwendijk en Cambio in het Centrum en Onze-Lieve-Vrouw-Waver hopen nu twee aanbieders te hebben op maat van de buurten. Hopelijk kan de aanwezigheid van beide deelsystemen elkaar versterken.”

Cambio autodelen in Vlaanderen/België

Cambio biedt haar diensten al aan in meer dan 75 steden en gemeenten in Vlaanderen, daarbij onder meer Mechelen, Lier en Heist-op-den-Berg. Meer en meer mensen ontdekken de voordelen van een systeem als cambio en de groep gebruikers groeit voortdurend. De kaap van 65.000 gebruikers in België werd dan ook al ruimschoots overschreden. In totaal hebben zij ca 2.100 deelauto’s tot hun beschikking.

Hoe werkt cambio autodelen?

Wie aansluit bij cambio krijgt toegang tot het cambio-wagenpark en dit voor alle deelwagens in heel België. De gebruiker reserveert de auto van zijn/haar keuze waar hij/zij dat wenst. 

Reserveren kan dag en nacht via de cambioApp, via de website of telefonisch. De auto kan zowel voor korte tijd (een uur) als een langere periode (een dag, een week of langer) ontleend worden. De gebruiker haalt de auto af aan zijn standplaats en brengt hem daar terug aan het einde van de rit. Afhalen en terugbrengen kan de klok rond, zeven dagen per week. Openen van de wagen gebeurt met de cambioApp.

Gebruikers betalen een beperkt maandelijks abonnement (4, 8 of 22 euro – formule op ieders maat) en betalen verder enkel in functie van hun gebruik. Wie veel rijdt betaalt wat meer, wie een maand nauwelijks rijdt betaalt enkel het abonnement en die ene of paar ritten. Alle kosten zitten in de prijs inbegrepen (verzekering, brandstof!, …), vaste kosten vallen weg.

Proefaanbod

Inwoners van Sint-Katelijne-Waver die nu aansluiten bij cambio, kunnen een beroep doen op het proefaanbod dat cambio samen met de gemeente aanbiedt. Dankzij dit proefaanbod betalen zij geen instapkosten (waarde 35 euro) en kunnen zij het systeem dus gemakkelijk even uittesten. Men kan zich aanmelden met de kortingscode SKWdeelt2023. Deze is geldig tot en met 31 oktober.

Infoavond

Inwoners van Sint-Katelijne-Waver die geïnteresseerd zijn in cambio autodelen, zijn welkom op een infoavond op donderdag 28 september. Deze vindt plaats in het gemeentehuis en start om 20 uur. Inschrijven doe je via www.skw.be/cambio of 09 242 32 15.

Foto: Shaju Hendrikx van Cambio met schepenen Jeroen Baeten en Eric Janssens met de cambio-wagen op de parking langs de Bosstraat (foto’s vrij van rechten)

Voor meer info, contacteer:
Jeroen Baeten, N-VA-schepen van duurzame ontwikkeling
0479 90 14 98, jeroen.baeten [at] skw.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is