Sint-Katelijne-Waver actualiseert kadastraal inkomen van 1.500 woningen: kwestie van eerlijkheid!

Op 24 februari 2022

In onze gemeente laten we het kadastraal inkomen van zo’n 1.500 oudere woningen actualiseren. Het gaat om woningen uit de jaren ’60 en ’70 die sindsdien stevig verbouwd zijn maar waarvan het kadastraal inkomen nooit werd aangepast. “Dat we dit doen, is niet meer dan eerlijk tegenover de mensen die hun verbouwing wel aangaven en al jaren wél een correct kadastraal inkomen betalen!"

Jaarlijks betaalt elke woningeigenaar onroerende voorheffing voor zijn woning. Dat bedrag wordt berekend op basis van het kadastraal inkomen. "Dat kadastraal inkomen is sinds 1975 niet meer aangepast", vertelt N-VA-schepen van huisvesting Joris De Pauw. "Dat heeft tot gevolg dat veel eigenaars van woningen van voor 1975 geen correct bedrag aan onroerende voorheffing betalen omdat doorheen de jaren de woning is aanpast en gerenoveerd. Het actualiseren van het kadastraal inkomen zorgt dus voor een correcter en eerlijker systeem."

Sint-Katelijne-Waver is niet de eerste gemeente die deze actie onderneemt. In heel Vlaanderen, ook in de eigen regio, maken gemeenten hiervan werk. “De herberekening zal gebeuren op basis van twee comfortelementen”, gaat schepen De Pauw verder. “Concreet gaat het om de aanwezigheid van centrale verwarming en de aanwezigheid van een bad en/of douche.”

Uitvoering door Igemo en kadaster

Voor de uitvoering van deze actualisatie doet Sint-Katelijne-Waver een beroep op intercommunale Igemo en de Administratie Opmetingen & Waarderingen (MEOW, voorheen bekend als het ‘kadaster’). De eigenaars van de woningen in kwestie, 1.517 in totaal kregen een tiental dagen geleden een brief in de bus. Wanneer ze het bijgevoegde formulier ingevuld terugsturen, zal MEOW bekijken of er een herberekening van het kadastraal inkomen nodig is. Bij woningen waarvan de eigenaar niet reageert op de brief, zal Igemo een plaatsbezoek organiseren.

Het gemeentebestuur kreeg intussen al verschillende reacties van inwoners die twijfelden aan de echtheid van de brief. “Door een misverstand is de brief bij MEOW te snel vertrokken en ontbreken er inderdaad verschillende stijlelementen. Inwoners die twijfelen of vragen hebben, kunnen terecht op onze website. Daar staan antwoorden op veelgestelde vragen, een voorbeeld van de brief en extra uitleg”, aldus schepen De Pauw.

Gemiddeld 20 procent

Het gemeentebestuur hoopt dat de actualisatie van het kadastraal inkomen rond is tegen eind dit jaar. Op basis van ervaringen in andere gemeenten zal het voor de betrokken eigenaars gaan om een verhoging van gemiddeld twintig procent. Dat gaat dan om woningen waar tot op heden geen centrale verwarming of badkamer werd aangegeven en die beide nu wel hebben.

Bij woningen waarvan één van de twee al wel bekend was bij het kadaster, zal de wijziging wellicht minder dan 15 procent bedragen. Deze wijzigingen zullen ook niet doorgevoerd worden aangezien het niet om een aanzienlijk bedrag gaat.

“Eerlijkere inning van belastingen”

Voor het gemeentebestuur draait de actualisatie vooral om eerlijkheid naar alle inwoners toe. “Wie een oude woning verbouwde en die verbouwing zoals het hoort aangaf, betaalt momenteel een hogere onroerende voorheffing dan personen die dat niet deden. Wie een oude woning verbouwde tot het niveau van een nieuwbouwwoning en dat niet aangaf, betaalt minder dan een persoon die een nieuwe woning bouwde. Deze oneerlijkheid en scheeftrekking willen we wegwerken”, besluit N-VA-schepen De Pauw.

Meer info is te vinden op www.skw.be/actualisatie-ki.

Voor meer info, contacteer:
Joris De Pauw, schepen van huisvesting (N-VA)
0473 22 00 16, joris.de.pauw [at] skw.be

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is