OPINIE: Goed buurmanschap is gekenmerkt door overleg en respect!

Op 23 november 2022

Beste buren, 

Er is een spreekwoord “beter een goede buur dan een verre vriend” en tot voor kort geloofde ik hier sterk in.

Goede buren praten met elkaar, houden rekening met elkaar en gooien geen afval over elkaars haag. Als er een feestje is, laat je op zijn minst weten dat er wat hinder gaat zijn of - nog beter - je inviteert je buur gewoon. In sommige gevallen doe je zelfs dingen samen. Maar met een buur die gewoon mordicus zijn goesting doet, geen rekening met je houdt en bij een beleefde vraag weigert om deze zelfs in overweging te nemen, daar is het moeilijk om mee samen te leven.

Neem nu de recente verkeerschaos in Mechelen, zowel in de binnenstad als op de vesten; deze beslissing werd éénzijdig genomen door onze grote buur, geïnspireerd door een groene “weg-met-de-auto” dogmatiek. Ondanks onze protesten en het uitnodigen van de verantwoordelijken op onze raadscommissie, bleek Mechelen doof voor onze argumenten. Sterker nog, wanneer zij hun zin éénzijdig blijven doordrukken en zelfs een aantal wijken van elkaar afsnijden waardoor verschillende delen van onze gemeente en vooral de R6 en Pasbrug een verkeersinfarct oploopt, dan is dit de druppel te veel voor ons.

Je eigen vesten halveren qua capaciteit en dan het verkeer wegduwen naar de Ring, E19 en de wijken rond Mechelen is gewoon niet netjes als buur. 

Het woord inspraak is hier blijkbaar ongekend, zelfs niet voor de eigen inwoners. Enkel de kleur van de bloemetjes zal worden bevraagd? De Mechelse politici lossen het probleem dus niet op, ze verplaatsen het alleen maar. Ze verplaatsen het naar de naburige gemeente, indachtig er dan nooit politieke verantwoording voor te moeten afleggen. Wat kan beleid maken toch makkelijk zijn…

Wij als buur kunnen de werken van Mechelen helaas niet stilleggen. Werken beslist door het groen geïnspireerde bestuur van burgemeester Somers en betaald door Minister Peeters,  beiden zeer nauw  door blauw verbonden…

Moeten wij dan - om het leefbaar te houden - misschien paaltjes zetten aan de grens met Mechelen of een muur bouwen? Dit lijkt ons niet de oplossing. 

Wij geloven wel in overleg en zullen niet opgeven om constructief druk te blijven uitoefenen om tot een leefbare oplossing te komen door bijvoorbeeld voor te stellen om de Zwartzustersvest en de Tinellaan toch dubbele richting te laten of om de afsluitingspaaltjes te herbekijken. Hopelijk is onze grote buur dan ook groots genoeg om toe te geven dat men wat te snel was en sommige dingen niet goed doordacht heeft. 

Goed buurmanschap is gekenmerkt door overleg en respect… De eerste die nu nog durft de idee te opperen dat we met deze buur nauwer moeten gaan samenwerken, zal van een kale reis terugkomen.

Frank Geets

Voorzitter N-VA Katelijne & Waver

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is