Gemeente en Natuurpunt verkopen haagpakketten en nestkastjes

Op 14 september 2022

Het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver en de lokale Natuurpunt-afdeling slaan de handen in elkaar voor de verkoop van haagpakketten. Ook nestkastjes voor vogels zijn beschikbaar.

“In Vlaanderen, en ook in onze gemeente, zijn er heel wat privé-tuinen. Zij spelen een belangrijke rol in de strijd tegen de klimaatopwarming en voor meer biodiversiteit. Met deze haagplantactie willen we onze inwoners stimuleren om een extra randje groen te planten”, vertelt N-VA-schepen van groenbeheer Jeroen Baeten.

Het gemeentebestuur organiseert de haagplantactie samen met de lokale Natuurpunt-afdeling. Zij selecteerden diverse pakketten met verschillende soorten om voor de nodige variatie in je tuin te zorgen. Ook de klassieke haagbeuk en beukenhaag zit in ons gamma, als de knotwilg en een linde. Al deze planten en bomen zijn uitermate geschikt voor de Katelijnse tuinen. Dankzij de samenaankoop genieten de kopers van een lagere prijs.

Deze negen haagpakketten kan je bestellen:

·        houtkant: zomereik, haagbeuk, winterlinde, zoete kers, inlandse vogelkers, lijsterbes;

·        geschoren doornloze haag: wilde liguster, veldesdoorn, olm (veldiep), wegedoorn, haagbeuk en hazelaar;

·        bloesem- en bessenhaag: sleedoorn, éénstijlige meidoorn, Gelderse roos, inlandse vogelkers, sleedoorn, sporkehout en wilde kardinaalsmuts;

·        vogelbosje: gele kornoelje, wilde liguster, inheems krentenboompje en Gelderse roos;

·        haagbeukenhaag;

·        beukenhaag;

·        ligusterhaag;

·        knotwilg;

·        kleinbladige linde.

Naast het plantgoed, kan ook nestkastjes bestellen. “Deze zijn gemaakt van resthout en versierd met ingebrande tekening”, vertelt Frank Hadermann. “Ze zijn vooral geschikt voor koolmezen, maar worden ook door pimpelmees en ringmus bezocht. Je hangt ze in de herfst al op voor een goed resultaat in de lente.”

Alle info over de haagpakketten, de prijzen en de link om te bestellen, vind je op www.skw.be/haagplantactie. Je kan plantgoed bestellen tot en met 20 oktober. Op zaterdag 19 november kan je je bestelling ophalen in de gemeentelijke werkplaats in Dreefvelden.

Foto: Frank Hadermann en Jeroen Baeten aan een houtkant en met een nestkastje (foto vrij van rechten)

Voor meer info, contacteer:
Jeroen Baeten, schepen van groenbeheer (N-VA)
0479 90 14 98, jeroen.baeten [at] skw.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is