Eindelijk riolering voor Hoogstraat en Leemstraat

Op 29 augustus 2017

Zestien maanden na de start van de werken beschikken de Hoogstraat, Leemstraat en Lemenhoekstraat in Sint-Katelijne-Waver over een gescheiden rioleringsstelsel, een nieuwe rijbaan en, in het geval van de Hoog- en Leemstraat, een nieuw dubbelrichtingsfietspad. 

In de Hoogstraat, Leemstraat en Lemenhoekstraat in de kern Onze-Lieve-Vrouw-Waver was er nog geen riolering. “Zowel het regenwater als het afvalwater van de woningen ging rechtstreeks de gracht in en vandaar naar de Bruinbeek”, vertelt N-VA-schepen van openbare werken Joris De Pauw. “Nu lozen alle woningen hun afvalwater in een nieuwe riolering. Twee nieuwe pompstations brengen het afvalwater naar de al bestaande riolering onder de Dijk. De wachtleiding is aangesloten op het waterzuiveringsnetwerk.” 

Voor de afvoer van het hemelwater kozen Sint-Katelijne-Waver en Pidpa-Hidrorio ervoor om het bestaande grachtenstelsel te behouden. “Tijdens de werken bleek evenwel, tegen alle verwachtingen in, dat heel wat bestaande overbruggingen volledig versleten waren. Omdat de straat nu toch opengebroken was en we dit over enkele jaren niet opnieuw wilden doen, beslisten we als gemeentebestuur om extra te investeren en deze overbruggingen te vernieuwen waar nodig.” 

Nieuwe rijbaan en dubbelrichtingsfietspad 

Het gemeentebestuur maakte van de rioleringswerken gebruik om ook de rijbaan en het dubbelrichtingsfietspad in de Hoogstraat en de Leemstraat te vernieuwen. De rijbaan dateerde uit de jaren 1960 en bestond uit betonplaten. Nu ligt er een moderne asfaltbaan. We hebben de rijweg een beetje smaller gemaakt om het dubbelrichtingsfietspad voldoende breed te kunnen maken en mooi te scheiden van het autoverkeer. De vele studenten en andere fietsers kunnen op die manier veilig via de Hoogstraat en de Leemstraat tot in Onze-Lieve-Vrouw-Waver fietsen.

Het kostenplaatje van het hele project bedraagt 2,9 miljoen euro. Het gemeentebestuur neemt daarvan 427.000 euro voor zijn rekening.

Voor meer informatie, contacteer:
Joris De Pauw, schepen van openbare werken
0473 22 00 16, joris.de.pauw [at] skw.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is