Programma 2024

In de aanloop van 13 oktober gaan wij met een uitgebreid verkiezingsprogramma naar de inwoners van onze mooie gemeente. In dit programma staan heel wat punten genoteerd die allerlei beleidsdomeinen omvatten, zeker de moeite waard om eens rustig bij te gaan zitten en door te nemen!

Niet zo veel tijd? Lees dan zeker de 12 werken van de N-VA. Uit ons volledig partijprogramma hebben wij 12 absolute speerpunten gehaald waarop we prioritair willen inzetten na de gemeenteraadsverkiezingen. 

Veel leesplezier!

De 12 werken van N-VA Katelijne & Waver

Al 12 jaar steken we voor u de handen uit de mouwen. En dat blijven we doen! We maken af wat opgestart is en starten op wat nodig is. Onze 12 werken zijn slechts een selectie maar geven een mooi beeld van wat we voor u willen betekenen. 

  1. N-VA Katelijne & Waver gaat geen enkele vrijwillige fusie aan. Wij zijn daarbij ook de enige echte garantie tegen een fusie met Mechelen. Sint-Katelijne-Waver en Mechelen zijn fundamenteel verschillend en hebben ander beleid nodig. Bovendien passen wij ervoor om de schuldenberg van Mechelen af te betalen. We zijn pro samenwerking met andere gemeenten waar het een meerwaarde is voor onze inwoners.  
  2. We bouwen verder aan onze gloednieuwe vrijetijdssite ‘t Gewent. Het complex zal plaats bieden aan een fuif- en evenementenzaal, een jeugdhuis, een moderne bibliotheek, een vaste stek voor het Conservatorium, en voor Kind & Gezin. Het wordt een plaats voor al onze inwoners, onze verenigingen en hun fuiven, concerten, eetdagen, evenementen,…
  3. We investeren in Elzestraat. We kochten er reeds de oude drukkerij en willen nog verder investeren in patrimonium. Chiro krijgt grond ter beschikking in erfpacht om een eigen stek voor de komende decennia uit te bouwen, uiteraard met de nodige steun in de vorm van subsidie en renteloze lening van de gemeente. Octopus en Heilig Hart verdienen een plek voor een extra multifunctionele zaal. Ook het verenigings- en sociale leven kan op onze steun rekenen: café en parochiezaal blijven.
  4. We werken aan een echte kern voor Pasbrug-Nieuwendijk! Na de verhuis van Groen-Rood Katelijne creëren we langs de Borgersteinlei een groene long door uitbreiding van het bos, een evenementenplein, speel- en sportterreintjes, een gemeenschapscentrum en een lokaal restaurant zoals “de plek”.   Zo krijgt deze kern wat ze verdient.
  5. Ons verenigingsleven is het kloppende hart van onze gemeente en kan dan ook ten volle op onze steun rekenen. We behouden de werkings- en infrastructuursubsidies niet alleen maar zullen een indexering doorvoeren en de aanvraag en toekenning sterk vereenvoudigen. Zo steunen we écht zonder administratieve rompslomp. Dat is tenslotte tijd die de vele vrijwilligers beter aan hun vereniging besteden. Verenigingen die werken aan toegankelijkheid en/of investeren in een G-werking kunnen in ons een partner vinden.
  6. Ons dienstencentrum De Plek is een schot in de roos. Het is een smakelijke ontmoetingsplaats voor senioren maar ook voor andere geïnteresseerden. We bouwen de site binnen en buiten verder uit en trekken de werking door naar de andere kernen.
  7. Dankzij N-VA is er een principieel akkoord tussen gemeente, Infrabel en NMBS om de stationsbrug te vervangen door een tunnel. We zorgen voor een tunnel waar fietsers en voetgangers vlot en veilig de oversteek kunnen maken, waar ook zwaar vervoer door mag en dat de perrons veilig en vlot toegankelijk maakt voor iedereen (door o.m. een lift voor mensen die minder mobiel zijn).
  8. Sint-Katelijne-Waver is een echte gemeenschap, een hechte samenleving. We blijven inzetten op speel- en sportpleintjes en groene oases, op ontmoeting en beleving,… N-VA gaat ook voluit voor een derde termijn als Kindvriendelijke Gemeente.
  9. We verbeteren de veiligheid, het comfort en de leefbaarheid in tal van straten. We houden daarbij rekening met elke weggebruiker maar ook met de waterhuishouding en de fauna en flora in onze gemeente.
  10. Na Elzestraat en O.-L.-V.-Waver investeren we in de dorpskernvernieuwing van ons Centrum. Samen met onze inwoners werken we aan een gezellige, leefbare ontmoetingsplaats met een bruisende handelskern, veilige mobiliteit en voldoende parkeergelegenheid voor onze lokale economie.
  11. Onze gemeente is financieel gezond. We hebben in 2023 onze personenbelasting opnieuw verlaagd en toch blijft onze schuld per inwoner ongeveer slechts een derde van het Vlaamse gemiddelde. We blijven op de kassa letten maar zullen niet nalaten te blijven investeren. In tegenstelling tot heel wat andere overheden leven we niet boven onze stand en geven niet meer uit dan er binnenkomt.
  12. N-VA wil de ondersteuning van onze lokale economie versterken, vooral op twee vlakken. De promotie van onze handelaars en winkeliers, zowel gezamenlijk voor de hele gemeente, als apart per kern of handelsgebied, wordt uitgebouwd. En we mikken op meer netwerken om economie en winkels aan te trekken en zo meer (handels)leven en meer synergie te creëren. Het netwerken dient ook om onze handelaars nog meer kennis en vaardigheden bij te brengen. De gemeente en Skwinkel werken hiervoor nauw samen, met een duidelijke taakverdeling en verwachting.

Een bruisende gemeente

De N-VA is de gemeenschapspartij bij uitstek. We zijn een volkje van Bourgondiërs, van cultuurliefhebbers in de meest brede zin van het woord. Ons verenigingsleven is enorm rijk en divers. We houden van gezelligheid, van samenkomen, praten en lachen. We omarmen alles wat onze gemeente doet bruisen en blijven dit ondersteunen. Daar hebben we de afgelopen jaren volop op ingezet en dat zullen we blijven doen.   

  • Op een weide langs de Leliestraat, tegenover de Aldi, bouwen we verder aan de gloednieuwe vrijetijdssite ‘t Gewent. Het complex zal plaats bieden aan een fuif- en evenementenzaal waar onze jongeren veilig kunnen fuiven en waar concerten, toneelvoorstellingen en eetdagen gehouden kunnen worden, … Kortom, een plaats voor al onze inwoners, onze verenigingen en hun evenementen. De jeugd krijgt een nog extra plaats: het jeugdhuis zal niet zomaar een jeugdcafé zijn, maar een plaats voor alle jongeren, om te experimenteren, te leren, te groeien, en uiteraard ook te feesten. Er is plaats voor een moderne en eigentijdse bib, die niet alleen een uitleendienst is, maar ook een “derde plek” naast thuis en school of werk. Een plek om op adem te komen, tot zelfontplooiing te komen en te “ont-moeten”. Want daar gaat het om, minder moeten samen met leeftijdsgenoten. We bieden plaats aan Kind & Gezin. En tot slot geven we ons conservatorium hier eindelijk de vaste stek die ze meer dan verdient. Rond een mooi en groen binnenplein, onze agora, clusteren we alle functies en diensten tot een mooi geheel. Als gemeente zullen we niet de grote organisator zijn op de site maar ze aan onze inwoners geven en vooral heel veel “laten gebeuren”. Zo creëren we ook synergie tussen de verschillende functies, bijvoorbeeld (groot)ouders die hun (klein)kind afzetten aan het conservatorium en met plezier even wachten in de bib, bij een koffietje en een boek of krant.

 

  • In de tuin van woonzorgcentrum Bosbeekhof bouwen we een openluchtmuseum: een openlucht-exporuimte waar zowel beginnende als gerenommeerde kunstenaars uit onze regio een plaats krijgen om hun creaties met het grote publiek te delen.

 

  • We bouwen de ruimte achter het gemeentehuis verder uit tot een centrale ontmoetingsplaats voor jong en oud, met speel- en sportmogelijkheden, ruimte voor evenementen, een mooie plek voor buiten-huwelijken, … De site zal een mooie aanvulling vormen op ’t Gewent. We hebben daarbij uiteraard ook aandacht voor ontharding op deze site.

 

  • Tussen het binnenplein van het gemeentehuis en de nieuwe vrijetijdssite ’t Gewent creëren we synergiën. Dit doen we door evenementen zoals de boerenmarkt en het feest van Vlaanderen meer plaats te geven en naar multi-disciplinaire verbindingen te zoeken. In het weekend van het feest van Vlaanderen organiseren we in de bib doe-cursussen en lezingen rond de Vlaamse canon.

 

  • In onze jongeren, onze jeugdverenigingen, onze scholen en ons verenigingsleven blijven we investeren. In Elzestraat kochten we reeds de oude drukkerij. Deze site zal ter beschikking gesteld worden aan het bruisende leven in Elzestraat, onder meer aan Chiro Jongens en Chiro Meisjes. Met steun van de gemeente, onder meer een aantrekkelijke subsidie en een renteloze lening om te kunnen bouwen, kunnen ze daar bouwen aan een hun eigen stekje voor de komende decennia.

 

  • Ook willen we de kern in Elzestraat een verdere, nieuwe impuls geven door te investeren in patrimonium. Dit zal ten dienste staan van de Octopus- en de Heilig Hartschool voor onder meer een multifunctionele zaal. Ook voor het verenigings- en sociale leven hebben we aandacht. Het café en de parochiezaal moeten blijven.

 

  • We kochten gronden tussen de Valkstraat en de R6, zodat Groen-Rood Katelijne kan verhuizen naar één enkele locatie. We ondersteunen hen hierbij door de erfpacht uit te breiden en een infrastructuursubsidie te voorzien.

 

  • De gronden waar Groen-Rood Katelijne voorlopig nog speelt in de Borgersteinlei vormen we na de verhuis om tot de nieuwe centrale plaats van de kern Pasbrug-Nieuwendijk, zodat ook deze kern kan genieten van een echt “centrum”. We creëren er een groene long door een uitbreiding van het bos, een evenementenplein met een gemeenschapscentrum met onder meer een lokaal restaurant. Er zal ook plaats zijn voor speel- en sportterreintjes,… Kortom, een plek vol leven.

 

  • We zijn trots dat Sint-Katelijne-Waver één van de weinige gemeenten is die het label “Kindvriendelijke Gemeente” behaalde én verlengde. Kinderen zijn onze toekomst! Bovendien is een kindvriendelijke gemeente ook een mensvriendelijke gemeente. We blijven hierop inzetten.

 

  • De nood aan kinderopvang in onze gemeente stijgt. Het is belangrijk dat jonge, werkende ouders voldoende toegang hebben tot kinderopvang in de buurt. Het (oud-)Loerenboske-gebouw, waar momenteel nog de middelbare school “De Met” is gehuisvest, vormen we om tot een crèche. De overige ruimte behouden we voor modulair bouwen, een moderne manier om betaalbaar wonen te creëren.

 

  • Het Borgerstein-park zijn we deze bestuursperiode aan het omvormen tot een gezellig park, met voor ieder wat wils: sport en spel, waterpret, rustige zones, wandelpaden,… We onderhouden dit park en blijven dit promoten als groene oase voor de kern Pasbrug-Nieuwendijk.

 

  • We blijven inzetten op de organisatie van tal van culturele activiteiten, zoals de Bunkerroute, de Concerthappening van het conservatorium, het Feest van Vlaanderen, Musica Divina - Festival van Vlaanderen - Mechelen, Open Monumentendag, de Kunstroute, enzovoort … De Gala-avond van de Katelijnse Keien willen we in een nieuw kleedje steken, zodat we onze keien nog beter in de kijker kunnen plaatsen.

 

  • De subsidies voor cultuurverenigingen en voor het organiseren van buurtfeesten behouden we en gaan we indexeren.  Inwoners en verenigingen kunnen gemeentelijke infrastructuur en (feest)materialen goedkoop ontlenen voor sociaal-culturele activiteiten. Daarnaast kunnen ze ook aan gunstig tarief gemeentelijke zalen huren voor evenementen. Deze ondersteuning behouden we.

 

  • We hebben participatie en co-creatie in culturele projecten steeds gestimuleerd door middel van klankbordgroepen, participatiemomenten, het buurtplatform Hoplr, de kinderraad Skwebbelaars, … waar verschillende maatschappelijke uitdagingen aan bod komen. Dat zullen we blijven doen.

 

  • We zorgen voor een optimaal behoud en onderhoud van waardevolle graven en funerair erfgoed op onze begraafplaatsen.

 

  • Sint-Katelijne-Waver is het Hart van de Groentestreek. We blijven de referentie voor tuinbouwkundig erfgoed en de geschiedenis van de groenteteelt in de regio. In dat kader blijven we groentenmuseum ’t Grom verder ondersteunen. Deze legislatuur behaalde ‘t Grom regionale erkenning. Dit betekent grotere bekendheid en subsidies van Vlaanderen, een grote troef dus en dat willen we behouden. De samenwerking met de gemeente kan nóg beter om het educatief aanbod te optimaliseren en gezonde voeding te promoten.

 

  • De Ursulinensite in Onze-Lieve-Vrouw-Waver is meer dan ooit de parel van onze gemeente. Samen met Kempens landschap vernieuwden we de wondermooie Wintertuin, werd het publieksaanbod geprofessionaliseerd en werd de parking groter en groener.  De parking is publiek en sluit via een handige doorgang naadloos aan op het Dorp. Zo wordt het dorp ontzien van extra autoverkeer en is er tegelijkertijd meer parking voor onze lokale handelaars.  

 

  • De traditionele kermis heeft zijn wortels in de Middeleeuwen en is één van de meest traditionele vormen van “volksvermaak”. De kermis heeft zich steeds kunnen aanpassen aan de tand des tijds maar sinds COVID staat de sector toch zwaar onder druk. Samen met de foorkramers bekijken we hoe we in onze kernen naar een evenwichtig en eigentijds aanbod kunnen streven met zowel plaats voor de klassieke activiteiten als voor moderne en hoogtechnologische attracties. Een combinatie met rommelmarkten of andere evenementen is een mooie win-win-situatie.

 

  • We houden het ontspanningsaanbod toegankelijk en betaalbaar. We maken hiervoor ook afspraken met partners voor hun aanbod en bieden ondersteuning.

 

  • We starten met de Uit-pas.

 

  • De weide binnen de piste op het ruiterspad vormen we om tot een landschapspark met natuurlijke speelelementen zodat het een groene en gezellige ontmoetingsplaats wordt.

 

  • Onze kerken komen steeds meer leeg te staan. We ontwikkelen in samenspraak met het bisdom, de scholen, de verenigingen en onze inwoners een ambitieus kerkenplan en streven naar een optimale herbestemming van dit indrukwekkend erfgoedpatrimonium. We stellen de kerken meer open voor andere doeleinden.

 

  • De tuin aan de pastorie in Onze-Lieve-Vrouw-Waver wordt opengesteld als park.

 

Een gemeente voor iedereen

Onze kinderen en onze jongeren zijn onze toekomst. Het is een huizenhoog cliché maar bovenal een waarheid als een koe. Of beter, als een jong veulen…

De verantwoordelijkheid om onze jonge dorpsgenoten alle kansen te geven ligt in de eerste plaats bij hun ouders. En dat is maar goed ook. Als warme, nabije gemeenschap moeten wij hen én hun ouders de mogelijke faciliteiten bieden op vlak van onderwijs, opvang en vrije tijd en de nodige ondersteuning en begeleiding voor de jongeren die het moeilijker hebben. De N-VA laat immers niemand vallen.

  • Onze gemeente telt heel wat jeugdverenigingen en -bewegingen die een breed scala aan activiteiten organiseren, gericht op zowel ontspanning als op het aanleren van sociale vaardigheden, verantwoordelijkheidsgevoel en liefde voor de natuur. We bieden al langer financiële steun aan jeugdverenigingen via verschillende subsidies zoals ondersteuning voor kadervorming, investeringen in infrastructuur, projectsubsidies, subsidies voor duurzame kampen, bijdragen voor het meewerken aan gemeentelijke evenementen. We verstrekken eveneens renteloze leningen voor infrastructuurwerken. Omdat het voor onze verenigingen vaak een “kluwen aan subsidiekanaaltjes” is, willen we dit vereenvoudigen door het peil van de subsidies hetzelfde te houden maar de aanvraag te vereenvoudigen. Dit doen we in overleg met onze verenigingen. Een indexering van de verschillende subsidies nemen we hierin mee. Toegankelijkheid zal alleszins een vast criterium blijven.

 

  • In Sint-Katelijne-Waver kunnen onze kinderen en jongeren tijdens de vakantieperiodes deelnemen aan diverse sport- of themakampen aangeboden door heel wat organisaties. Dat aanbod willen we clusteren en nog eigentijdser maken door in het aanbod rekening te houden met de leefwereld van jongeren. We denken aan gezond fitnessen, gezellig(er dan kamp Waes) bootcampen, BMX-initiaties op onze nieuwe recreatiezone Bruultjeshoek, enzovoort…  Uiteraard hebben we blijvend oog voor kwaliteit en (speel)veiligheid.

 

  • Het aantal plaatsen voor kinderopvang zit in onze gemeente nog boven het Vlaamse gemiddelde maar is in dalende lijn. We volgen daarmee een jammerlijke Vlaamse trend. De N-VA wil in Sint-Katelijne-Waver dat aantal opnieuw opkrikken want een tekort aan kinderopvang zet een rem op onze tewerkstelling:
  1. We vragen extra inkomensgerelateerde plaatsen aan bij de Vlaamse overheid.
  2. Het gemeentelijk infopunt rond kinderopvang dat we hebben geïnstalleerd zalnieuwe kinderopvanginitiatieven die een basissubsidie willen aanvragen ondersteunen, advies verlenen aan potentiele organisatoren over de beste locatie, het aantal plaatsen, het opvangtype en de doelgroep.
  3. We organiseren met ons eigen Zorgbedrijf Rivierenland extra kinderopvang in buurten met de grootste nood (zoals in Pasbrug-Nieuwendijk).
  4. We geven in onze kinderopvang voorrang aan werkende ouders en/of werkzoekenden.

 

  • In Sint-Katelijne-Waver is de Buitenschoolse Kinderopvang (BKO) beschikbaar voor kinderen tussen 2,5 en 12 jaar. Al sinds jaar en dag staan onze begeleid(st)ers klaar om onze kinderen een warm onthaal te geven. We zetten de BKO verder. Er is sinds 2013  enorm geïnvesteerd in speeltuintjes over onze hele gemeente. Dat ging van de klassieke speelinfrastructuur met schommels, touwen en ladders maar ook om panna-veldjes, een heus skate-park, fit-o-meters, enzoverder… We zetten die structurele vernieuwing door. We hebben daarbij aandacht voor een breed scala aan sporten, zodat het aanbod divers en laagdrempelig is. We investeren in nieuwe pleintjes, maar ook in het opwaarderen van bestaande pleintjes. Zo zetten we onder meer in kwalitatieve 3x3 basketpleintjes.

 

N-VA Katelijne & Waver draagt onze senioren een warm hart toe. De afgelopen jaren investeerden we in diverse initiatieven die de stem van onze senioren kracht kon bijzetten en hun woon-, werk- en leefsituatie aanzienlijk verbeterde. Meer dan ooit willen we de ervaring, de levenswijsheid en de nuchterheid van onze senioren waarderen.

 

  • We voeren opnieuw en minimaal één keer per legislatuur een ouderenbehoefteonderzoek om de leefwereld van ouderen beter te begrijpen en ernaar te handelen. Zo hebben we de afgelopen jaren plaspunten aangeduid en extra zitbanken  geïnstalleerd. Begin 2025 zullen we opnieuw een behoefteonderzoek organiseren en oplossingen voor aangebrachte knelpunten integreren in het gemeentelijk meerjarenplan. Zo verankeren we ons seniorenbeleid.

 

  • Onze jaarlijkse seniorennamiddag wordt telkens druk bijgewoond dankzij grote artiesten zoals Bart Kaëll, Gary Hagger, Laura Lynn, Willy Sommers, Margriet Hermans, John Terra, … en nog heel wat andere groten der aarde die er de revue passeerden. Deze namiddag is één en al ontspanning en zetten we voort.

 

  • Ook onze jaarlijkse reis voor senioren, waarbij ze de kans krijgen om verschillende plaatsen te bezoeken en nieuwe ervaringen op te doen, blijven we organiseren. We breiden deze uit naar minder mobiele senioren, in samenwerking met de rusthuizen.

 

  • N-VA Katelijne & Waver heeft in de Wilsonstraat de site van het Woonzorgcentrum Bosbeekhof en de Plek de afgelopen jaren nieuw leven ingeblazen. Het afgeleefde rusthuis met zelfs nog driepersoonskamers werd vervangen door een modern en eigentijds woonzorgcentrum met plaats voor huiselijkheid, kleinschaligheid en gezelligheid in de woonunits en een oase van rust en groen rondom. We blijven vanuit onze welzijnsvereniging Zorgbedrijf Rivierenland garant staan voor een goed evenwicht tussen zorg, huiselijkheid en een correcte prijs.  

 

  • De Plek hebben we als dienstencentrum uitgebouwd waar senioren maar ook andere geïnteresseerden elkaar kunnen ontmoeten. We blijven deze ontmoetingen stimuleren en gezonde en betaalbare maaltijden aanbieden voor al onze dorpsgenoten. Dit doen we intussen ook in de parochiezaal van Elzestraat en willen we wegens succes ook naar de andere kernen uitbreiden.

 

  • De tuin achter onze zilversite krijgt een creatieve invulling op aangeven van de rusthuis- en de buurtbewoners.

 

  • We behouden de zeer gewaardeerde samenwerking met de Minder Mobielen Centrale.

 

  • We gaan vereenzaming tegen door tal van initiatieven op te zetten of aan te moedigen. Hiervoor gaan we nauwer samenwerken met het verenigingsleven en maken het aanbod van het sociale restaurant meer kenbaar en uitgebreid. In de lokale dienstencentra zetten we in zorgcoaches. Tevens versterken we de buurtwerking om mensen in eenzaamheid beter te kunnen opsporen.  

 

  • We moedigen bezoekjes van lagere scholen en jeugdbewegingen aan onze woonzorg- en dienstencentra aan. Het zorgt voor beweging en dynamiek bij onze senioren en haalt onze jongeren even uit hun vertrouwde omgeving.

 

  • Ook starten we een vrijwilligerswerking op die de strijd tegen vereenzaming aangaat. De vrijwilligers hebben een signaalfunctie door binnen hun netwerk potentiële vereenzaming op te sporen en eventueel gericht hulpverlening in te schakelen. Onze vrijwilligers steken ook de handen uit de mouwen en gaan op huisbezoek of brengen mensen en buren samen. Dit doen ze op een laagdrempelige manier door een wandeling, een koffie, een bezoekje, een buurtbabbel, enz…

 

  • De kwispelstappers, die dagelijks met de hond gaan wandelen, hebben een fijn initiatief voor mensen die dreigen te vereenzamen: ze brengen hen een bezoekje en nemen ze eventueel mee voor een wandelingetje. We blijven dit soort initiatieven aanmoedigen.

 

  • We zetten verder in op een inclusieve gemeente met bijzondere aandacht voor mensen met een beperking. We werken verder aan de toegankelijkheid binnen onze gemeente.

 

  • Uiteraard besteden we ook aandacht aan specifieke groepen zoals de LGBTQ+-gemeenschap.

 

  • Voor de integratie van nieuwkomers blijven we werken met buddytrajecten, taaloefenkansen, zoals praatcafés, … N-VA staat voor een sociale, warme gemeenschap waarin iedereen zijn rechten en plichten heeft.

Een onderwijsgemeente

Willen we ons Vlaams onderwijs opnieuw aan de wereldtop krijgen, dan moeten we durven bijsturen. De N-VA kiest daarbij steeds voor de leerlingen, hun leerkrachten en directies.

Alle jongeren zijn anders. Met eenheidsworst helpen we hen niet vooruit. Met meer aandacht voor de talenten van elke leerling wél. Zowel abstracte denkers als praktische doeners moeten uitgedaagd worden op hun niveau. Enkel zo kunnen onze jongeren uitgroeien tot kritische, zelfstandig denkende burgers. Assertief en verdraagzaam. Niet vies om morgen verantwoordelijkheid op te nemen, in Vlaanderen en de wereld.

Als gemeente moeten we daar onze rol en verantwoordelijkheid in durven en willen opnemen. We hebben de afgelopen jaren, als organisator én als coördinator en ondersteuner, zwaar ingezet op onze lerende kinderen en jongeren. En dat willen we blijven doen.

  • We behouden ons gemeentelijk basisonderwijs en investeren verder in mensen en stenen. De focus ligt daarbij op het schoolbeleid. We gaan voor kwalitatief onderwijs, in lijn met de visie van de gemeente.

 

  • De gemeente en het Huis van het Kind werken goed samen met alle onderwijsaanbieders. Het blijft belangrijk eigen onderwijs te organiseren. De N-VA zal geen uitverkoop van het eigen onderwijs dulden. Dat werd uitvoerig onderzocht en levert geen meerwaarde. Onze schoolgaande jeugd is meer dan wie ook de investering van publieke middelen waard. Zo leggen we als gemeente een kwaliteitslat waar niemand onderdoor kan en mag en oefenen we een voorbeeldfunctie uit voor andere onderwijsverstrekkers. We willen de komende bestuursperiode speciale aandacht bieden aan leerlingenbegeleiding en zorg. Troeven die we als gemeentescholen al volop uitspeelden en zullen blijven ontwikkelen.

 

  • We zetten in op een nog sterker coördinerend en flankerend onderwijsbeleid. Als gemeente zullen we een actieve rol spelen in de samenwerking met alle scholen op ons grondgebied, van de kleuterschool tot het hoger onderwijs. Dit beleid wordt in samenspraak uitgevoerd met een onderwijsraad, bestaande uit vertegenwoordigers van de verschillende onderwijsniveaus en -instellingen.

 

  • In onze gemeentescholen gaan we voor kwalitatief onderwijs, met specifieke aandacht voor taal en wiskunde. We ijveren daarbij voor duidelijkheid. Het is belangrijk dat kinderen, ouders en leerkrachten weten waar ze staan. Dit gebeurt door middel van quoteren met punten, niet enkel met symbooltjes. We vergeten uiteraard het mentale welzijn niet.

 

  • We bieden deeltijds kunstonderwijs aan via het Conservatorium. Dat blijven we niet alleen ondersteunen. N-VA ijvert om dit uit te breiden met onder meer een (filiaal van een) tekenacademie in onze gemeente.

 

  • Ons gemeentelijk Huis van het Kind werkte een actie uit rond huiswerkbegeleiding voor kinderen die het Nederlands onvoldoende machtig zijn. De Nederlandse taal verbindt ons immers allemaal. Willen we onze kinderen en jongeren kansen geven, dan is een goede kennis van onze prachtige en rijke taal noodzakelijk.

 

  • De zomerscholen blijven om de taalontwikkeling van onze kinderen te stimuleren, mogelijke leerachterstanden te vermijden en de “social skills” van onze schoolgangertjes te onderhouden.

 

  • We bieden stille en prikkelarme ruimtes aan voor onze kinderen en jongeren waar ze samen kunnen studeren. Dit kon de afgelopen jaren al in De Plek en de bib. We breiden dit uit naar andere kernen.

Een sportieve gemeente

Sporten is gezond, voor zowel de fysieke gezondheid als het mentale welzijn. Vlamingen die meer bewegen zijn gelukkiger en dat willen we stimuleren.

  • We hebben een grote diversiteit aan sportverenigingen, gaande van bridge, dans, fietsen, gevechts- en verdedigingssporten tot golf, paardensport, padel, schietsport, seniorensport, tennis, turnen, voetbal, volleybal, wandelen en zwemmen. We ondersteunen onze verenigingen via infrastructuur- en werkingssubsidies. De sportverenigingen en sporters worden betrokken bij het beleid via gerichte bevragingen en overlegmomenten en via de expertengroep Sport.

 

  • Onze sportclubs krijgen steun in het werken met vrijwilligers door het opstarten van een databank of platform waar vrijwilligers zich kunnen melden en clubs kunnen vragen.

 

  • We bieden heel wat faciliteiten en infrastructuur voor sportactiviteiten, waaronder looppaden, BMX-parcours, frisbee- en zwerkbalveld, sporthallen, zwembaden, multisportkooi, outdoor fitnesstoestellen, petanquebanen, skate- en stepterrein, ...

 

  • Het gebied naast sporthal Bruultjeshoek wordt dankzij N-VA omgevormd tot een sport- en speelparadijs, met onder meer strandvolleybalvelden, een multisportkooi, calisthenics-toestellen en een (lang gevraagde) Finse piste voor onze lopers. We werken volop verder aan nieuwe pumptrackpiste (een aaneengesloten circuit van bulten en kombochten, voor BMX, mountainbike, (stunt)stepjes, loopfietsen, rolschaatsen, skateboards, en noem maar op). Op deze manier wordt de Bruultjeshoek-site een referentie voor sport en spel.

 

  • Er zijn speciale sportevenementen zoals de 'Maand van de Sportclub', de 'Scholenveldloop', en het 'Start to Kadodder'-programma. : Initiatieven zoals 'Blijf Fit', 'Bewegen op Verwijzing' en de 'Kadodderroute' (mountainbike) bevorderen gezondheid en welzijn door fysieke activiteit. Deze succesvolle activiteiten blijven we organiseren.

 

  • Er is specifieke ondersteuning voor G-sport, wat sportmogelijkheden biedt voor personen met een beperking. G-werking is reeds een criterium bij het beoordelen van de werkingssubsidies.

 

  • De gemeente blijft inzetten op de maand van de Sportclub. Met dit initiatief moedigen we inwoners aan om deel te nemen aan sportactiviteiten en om lid te worden van lokale sportverenigingen.

 

  • We werken aan de diversiteit en inclusiviteit binnen de sportverenigingen, via onder meer een kansentarief, de Uit-pas, tussenkomst via het OCMW, …

 

  • N-VA behoudt het huidige zwemaanbod: er is in Vlaanderen een tekort aan zwemles-water. Onze gemeente is daar een uitzondering op en daar zijn we fier op. Onze kinderen kunnen lokaal leren zwemmen. Ook de subsidie aan de scholen voor het busvervoer naar de zwembaden blijft behouden.

Een groene en landelijke woongemeente

Onze gemeente is een landelijke en groene woongemeente. We liggen op een boogscheut van enkele centrum- en provinciesteden en hebben tegelijkertijd heel wat voorzieningen in onze eigen kernen.

Deze troeven willen we behouden en verzoenen met enkele hedendaagse uitdagingen zoals de betaalbaarheid van woningen,  het behoud van onze open ruimte en het versterken van de natuur.

Een goede mix tussen wonen, natuur, landbouw en ontspanning met aandacht voor levendige kernen. Dat is wat we de afgelopen jaren hebben nagestreefd in ons ruimtelijk beleid en dat willen we natuurlijk blijven doen. Omdat onze ruimte steeds schaarser wordt, zoeken we evenwichten en maken we keuzes. We luisteren, houden maximaal rekening met bezorgdheden en leggen uit waarom we bepaalde knopen op een bepaalde manier hebben doorgehakt. Met onze raadsadviesgroepen rond ruimte hebben we een eerste steen verlegd. En het zal niet de laatste zijn.  

  • We zorgen voor een gezond en betaalbaar woonaanbod in de kernen van onze gemeente, met voldoende aandacht voor onze eigen inwoners. We houden hierbij rekening met de resultaten van de woonbehoeftestudie die we hebben opgestart in onze kernen.

 

  • Ouderen moeten zolang mogelijk “thuis” kunnen blijven wonen door in de woningmarkt voldoende passend aanbod te voorzien in combinatie met zorgvoorzieningen aan huis. Onder meer ons eigen Zorgbedrijf Rivierenland biedt heel wat thuisdiensten aan.

 

  • Alternatieve woonvormen, zoals kangoeroewonen, co-housing, zorgwonen, tiny houses, en dergelijke meer, verdienen aandacht omdat die woonvormen een deel van de oplossing zijn voor de schaarste op de woningmarkt.

 

  • N-VA wil mensen ondersteunen in het verduurzamen van hun woning. Vaak moeten zij tijdelijk een container op het openbaar domein plaatsen voor deze verbouwingen.  Deze tijdelijke inname van openbaar domein maken we gratis voor duurzame verbouwingen. Alle beetjes helpen voor jonge gezinnen met verbouwplannen.

 

  • Het woonaanbod in de kernen dient versterkt te worden omdat daar de nodige voorzieningen zijn. De gemeente volgt dit principe van verdichting. Het ruimtelijk beleid werkt in die zin sturend voor nieuwe woonontwikkelingen, zonder te bruuskeren en in te boeten op de rechten van mensen en (huidige) eigenaars.

 

  • We werken met stedenbouwkundige lasten, zodat er vanuit private ontwikkelaars ook middelen naar de ontwikkeling van de buurt gaan. De maatregelen binnen die stedenbouwkundige last moeten innovatief, groen, duurzaam en toegankelijk zijn. Zo zijn grotere woonprojecten niet alleen een meerwaarde voor de bewoners maar voor de hele buurt.

 

  • Op de site van de Nayer heeft de KULeuven een technische campus waardoor we studenten van heinde en verre aantrekken. Dat zien we als onderwijsgemeente als een absolute troef en doen er dan ook alles aan om de studenten goed te huisvesten. We werken met een topkotlabel voor studenten. Dit label legt kwaliteitsvereisten op door een confirmiteitsattest als noodzakelijke voorwaarde te voorzien. Een gelijkaardig systeem willen we invoeren voor de huisvesting van seizoensarbeiders in de land- en tuinbouwsector.

 

  • De gemeente hanteert een streng beleid ten aanzien van de verhuur van woningen die niet meer voldoen aan de hedendaagse woonnormen. Om tot een gezonde huurmarkt te komen moeten woningen die niet meer aan de hedendaagse normen voldoen, opgevolgd worden en begeleid worden richting grondige renovatie. Het niet-vergund opdelen van woningen in kamers voor verhuur is verboden en vraagt strikte handhaving.

 

  • Als sluitstuk voor een goed woonbeleid is doordachte handhaving op verwaarlozing en leegstand noodzakelijk. Hiervoor blijven we samenwerken met onze intercommunale IGEMO.

 

  • We verhogen het aantal sociale huurwoningen tot minstens op het niveau van het bindend sociaal objectief (het aantal dat Vlaanderen vraagt om te voorzien). Dit doen we in samenwerking met onze sociale huisvestingsmaatschappij “Woonstroom”.

 

  • De huur van een sociale woning is tijdelijk. Toch stellen we vast dat mensen, ondanks hun verbeterde situatie, nog te vaak blijven “hangen”.  We bekijken of de opstap naar een reguliere woning kan gemaakt worden. Die opwaartse sociale mobiliteit is goed voor de zelfredzaamheid van de mensen en door een efficiëntere doorstroom maken we plaats voor mensen die op dat moment écht een sociale woning nodig hebben.

 

  • Bij de toewijzing van een sociale woning houden we (nu al) rekening met mensen die een lokale binding hebben.

 

  • We blijven streng toekijken op de kennis van het Nederlands bij het toewijzen van sociale woningen. Als mensen niet kunnen praten met elkaar wordt het samenleven bijzonder moeilijk.

 

  • We gaan voor een divers land- en tuinbouwlandschap waarbij er naast glastuinbouw ook plaats is voor volle gronds akkerbouw en veeteelt.

 

  • De open ruimte in onze gemeente is schaars en versnipperd waardoor de druk op agrarisch gebied voor zonevreemd gebruik vergroot. Bij vergunningverlening in agrarisch gebied toetsen we welke impact de mogelijks zonevreemde activiteit op landbouw heeft en leggen we indien nodig bijkomende voorwaarden op (o.m. door een beperking van de tuinzone bij een zonevreemde woning).

 

  • De paardensector is in onze gemeente niet alleen een belangrijke economische partner, ze draagt ook bij aan de schoonheid van onze open ruimte en het behoud van onze natuur. De sector verdient dan ook alle groeikansen in zowel ons agrarisch buitengebied als in recreatiegebied. We streven dan ook naar een passend vergunningenkader en rekenen op de hippische sector om zich kwalitatief in te bedden in het landschap door bijvoorbeeld groene verbindingen en ecologisch beheer van graslanden.

 

  • De paardensector krijgt een stem in onze gemeente door de oprichting van een expertengroep en door de vertegenwoordiging van de paardensector in de GECORO.

 

  • N-VA is zich bewust van het groot aantal zonevreemde woningen in de gemeente. Voor heel wat van deze woningen dient de zonevreemde woonfunctie nog formeel vergund te worden. Daar streven we naar absolute rechtszekerheid voor onze inwoners en een faciliterend vergunningenbeleid dat een evenwicht garandeert tussen voldoende ontwikkelingsmogelijkheden en respect voor de resterende open ruimte.

 

  • We zetten in op de verdere ontwikkeling en versterking van meerdere “groene longen” in de gemeente. Iedere inwoner moet dicht bij huis toegang hebben tot groen. Een park, een bos of een andere groene rustplek zoals het Sint-Michielspark, de oude spoorwegberm, domein Roosendael, het Waverwoud, het bos Verloren hoek, het Vossenbergbos, het Zuurbos, het Pasbrugbos, het Militair Domein, het bosgebied langs de R6,enzovoort...

 

  • Het Waverwoud wordt verder uitgebouwd, zowel kwalitatief als kwantitatief met aandacht voor toegankelijkheid, recreatie en educatie.

 

  • Indien mogelijk doet de gemeente strategische aankopen van bestaande bossen om het publiek karakter van deze bossen te verzekeren en om duurzame groene verbindingen tussen bestaande groen- en bosgebieden tot stand te brengen.

 

  • Voor het bosbeleid werken we zoveel mogelijk samen met de beheerders op het terrein. We ondersteunen projecten om de groenblauwe dooradering en de biodiversiteit nu en in de toekomst te kunnen waarborgen.  

 

  • Het aangelegde ruiterpad om en rond het Waverwoud is een voorbeeld van ecologie en recreatie en wordt als referentie gezien voor heel wat Vlaamse gelijkaardige projecten. We blijven hier inzetten op een groen beheer en zoeken naar extra verbindingen.

 

  • Bomen, dieren en waterlopen kennen geen gemeentegrenzen. We werken dan ook samen met onze buurgemeenten om grensoverschrijdende bossen en parken zoals de Fermerijbossen (Duffel) en de Brede Zeyp (Lier) te behouden en te versterken.

 

  • We hebben de afgelopen bestuursperiode heel wat speelbossen aangelegd, onder meer in het Michielspark, het Borgersteinpark (wordt heraangelegd), het Pasbrugbos, het Esbrouckbos, het Pannevarenbos, de Verloren Hoek en de Hondsbossen. We behouden, onderhouden en vernieuwen indien nodig dit kwalitatieve aanbod.

 

  • Om de vergroening van onze dorpskernen te bewaken voorzien we voor elke heraanleg van het openbaar domein voldoende plaats voor inheemse bomen, bloemen en struiken. Zo maken we ons ‘grijs’ ook groener.

 

  • We ontwikkelen een integraal waterplan voor Sint-Katelijne-Waver dat huidige en toekomstige initiatieven in kaart brengt en een duidelijke lijn uittekent voor het integrale waterbeheer. Met een eerste Hemelwater- en droogteplan dat in de steigers staat, hebben we daarvoor al een goede start. In het afgeven van omgevingsvergunningen moeten we streng toekijken op waterbuffering en infiltratie. Bij het aansnijden van nieuwe verkavelingen voorzien we in voldoende open grachten en wadi’s. De gemeente voorziet gronden voor waterbuffering.

 

  • De gemeente geeft het goede voorbeeld en investeert in energiezuinigheid en duurzaamheid. Zo blijven we inzetten op de vervanging van stookinstallaties, energiezuinige verlichting, isolatie van daken en muren, een duurzaam wagenpark, hoogrendementsglas, doorgedreven afvalsortering, duurzaam groenbeheer, verstandig gebruik van zonnepanelen en sensibilisering via het onderwijs en via sport- en jeugdverenigingen.

 

  • De gemeente staat al ontzettend ver in het verledden van onze straatverlichting. Tegen 2027 zal al onze verlichting verled zijn.

 

  • N-VA pleit voor nultolerantie tegen sluikstorten. Het huidige zwerfvuilplan is een verbetering maar zwerfvuil blijft een “plaag”. We zetten nog meer in op sensibilisering enerzijds door samen te werken met verenigingen, scholen en beheerders van bedrijventerreinen. Anderzijds verhogen we de pakkans door overlastcamera’s op te stellen.

 

  • De opruimacties in samenwerking met de verenigingen en buurtcomités blijven behouden. De straten en bermen worden properder en de verenigingen verdienen een centje bij.

 

  • Organisatoren van evenementen zorgen dat het openbaar domein er na festiviteiten terug proper bijligt. Dit namen we al op als voorwaarde in hun tijdelijke vergunning. Voor evenementen met een gemeentelijke uitstraling voorzien we na afloop ondersteuning door veegwagens.

 

  • We maken de afvalbakken en papiermanden slimmer, door ze uit te rusten met sensoren, qr-codes of andere slimme toepassingen zodat we weten wanneer de vuilbakken bijna vol zijn en het dus tijd is om ze leeg te maken. Voor de aankoop ervan werken we samen met andere gemeenten.

 

  • Voor ons groenbeheer werken we zoveel mogelijk samen met bedrijven die inzetten op sociale tewerkstelling (zoals WEBO en Natuur- en Landschapszorg). We nemen dit op als criterium in onze openbare aanbestedingen.

 

  • Bij openbare aanbestedingen wordt duurzaamheid steeds meer een beoordelingscriterium.

 

  • N-VA gaat voor het invoeren van een aparte ophaling voor incontinentiemateriaal.

Een mobiele gemeente

Onze gemeente ligt in het centrum van de Vlaamse Ruit, tussen Brussel en Antwerpen en vlakbij Mechelen en Lier. Dat is als landelijke woongemeente een erg gunstige ligging maar tegelijkertijd een uitdaging voor onze mobiliteit. N-VA Katelijne & Waver is steeds voor een veilig én vlot verkeer gegaan met een plaats voor iedereen en iedereen op zijn plaats.

  • Dankzij N-VA is er een principieel akkoord tussen gemeente, Infrabel en NMBS om de stationsbrug te vervangen door een tunnel. Een probleemdossier dat al decennialang aansleept krijgt dankzij N-VA een oplossing. We zorgen voor een tunnel waar fietsers en voetgangers vlot en veilig de oversteek kunnen maken op een apart fiets- en voetpad, waar ook zwaar vervoer door mag (en dus niet kilometers meer moet rondrijden), en waardoor de perrons veilig en vlot toegankelijk zijn voor iedereen (door o.m. een lift voor mensen die minder mobiel zijn).

 

  • Tot het zover is, moet de brug veilig blijven. N-VA investeerde in extra signalisatie, in een ribbelmarkering die duidelijk aangeeft wanneer je de witte lijn kruist en in ANPR-controle voor het voorbijsteken van fietsers.

 

  • De tevredenheid over onze fietsinfrastructuur zit in stijgende lijn. Toch willen we nog een aardige tand bijsteken want de populariteit van de fiets doet het aantal ongevallen met de zwakke weggebruiker terug toenemen.

 

  • De conceptplannen voor heraanleg van de Berlaarbaan, van Mechelbaan tot Bosstraat, zijn klaar. We investeren in de uitvoering hiervan, zodat de Berlaarbaan veiliger wordt, met brede afgescheiden fietspaden, veilige oversteken en een veilige en praktische bushaven aan de scholen.

 

  • Het zwaar vervoerplan wordt geactualiseerd, met uiteraard inspraak van inwoners, fietsers en vrachtwagenchauffeurs. Vrachtwagens moeten niet onnodig rond rijden, de veiligheid moet overal gewaarborgd zijn, en we houden rekening met de leefbaarheid in onze kernen en wijken.

 

  • We investeerden reeds in betere weginfrastructuur  onder meer in de Molenstraat, Waverstraat, Kempenarestraat, Bredeheide, Heidijk, Lindestraat, Populierenstraat, Dorp-Dijk, Wilsonstraat en Bosbeekweg.

 

  • N-VA gaat op dit elan door. Ook  de volgende straten staan op ons lijstje voor een grondige heraanleg: Bergstraat, Heivelden, Rozenlaan, Berlaarbaan, Bosstraat, Slameuterstraat, Duivelshoek, Kruisstraat, Wolvenstraat, Lombaardstraat, wijk aan De Nayer, Rozendaalweg en omliggende straten, … De heraanleg van Dorp-Dijk in Onze-Lieve-Vrouw-Waver loopt nog door.

 

  • De veiligheid, en het comfort en de leefbaarheid op Mechelsesteenweg, zowel voor omwonenden, fietsers als chauffeurs, wordt verbeterd. In de Leliestraat freesden we recent de betonplaten af. Indien dit gunstig geëvalueerd wordt, kan dit ook bekeken worden voor Mechelsesteenweg. Voor het fietspad bekijken we een slemlaag, zoals we ook deden in Wolvenstraat.

 

  • De pijnpunten voor fietsers aan het station van Sint-Katelijne-Waver worden weggewerkt. Na intensief overleg met Infrabel, NMBS en provincie worden de plannen klaargestoomd om de fiets-o-strade daar eindelijk van de parking weg te halen.

 

  • Hardleerse hardrijders worden aangepakt. Dankzij N-VA is er een heuse gordel aan camera-handhaving: we investeerden deze legislatuur in ANPR-sites voor trajectcontrole en/of zwaar vervoer-controle en in snelheidscamera’s. Zo lopen de aankoopprocedures voor onder meer Molenstraat, Leemstraat, Mechelbaan, Bergstraat, Duffelsesteenweg en Clemenceaustraat. We blijven investeren in deze moderne technologieën en breiden deze nog verder uit.

 

  • Na Elzestraat en O.-L.-V.-Waver investeren we in de dorpskernvernieuwing van ons Centrum. We startten vorige legislatuur reeds een breed participatietraject met onze inwoners om tot een optimale en gedragen invulling te komen. Dit traject wordt verder gezet. De nieuwe dorpskern moet een gezellige, leefbare ontmoetingsplaats worden met een bruisende handelskern, veilige mobiliteit en voldoende parkeergelegenheid voor onze lokale economie.

 

  • N-VA wil meer en meer gebruik van "big data" (de data die beschikbaar is door bv. gps'en en gsm's)  om er verkeerssituaties en infrastructuur op aan te passen.

 

  • We zorgen voor een terrein waar iedereen gratis kan komen oefenen op parkeren en andere rij-manoeuvres.

Een veilige gemeente

De veiligheid garanderen was decennialang de evidentie zelve maar wordt dat steeds minder. Toch is veiligheid dé basisvoorwaarde voor elke gemeenschap, ook de onze. We nemen meer dan onze verantwoordelijkheid en zullen de komende jaren aanzienlijke inspanningen doen om de veiligheid in onze gemeente verder te garanderen.

  • Het politiekorps wordt uitgebouwd en zal meer dan ooit focussen op haar kerntaken, namelijk het handhaven van de openbare orde, de uitbouw van een nabije wijkwerking, interventies bij allerhande incidenten, slachtofferbejegening, recherche en verkeershandhaving. 

 

  • Onze agenten zullen meer informatiegestuurd (en dus proactief) werken, onder meer door de uitbouw van proactief interventie team. Dit team volgt dossiers proactief op. Hierdoor kunnen de interventieploegen die patrouille rijden zich concentreren op hun kerntaken en zijn ze tevens beter voorbereid op wat op hun pad kan komen.

 

  • We maken gebruik van de vernieuwde mogelijkheden met betrekking tot bestuurlijke maatregelen.

 

  • Het  ANPR-netwerk, dat dankzij N-VA werd geïntroduceerd en uitgebouwd in onze gemeente, is een grote troef voor zowel de bestrijding van criminaliteit (grote en kleine) als voor de verkeersveiligheid. We blijven deze technologie gebruiken en uitbreiden voor beide doeleinden.

 

  • Onze politie zet verder in op de geïntegreerde overlastbestrijding. De wijkwerking, het hondenteam en het fietsteam werken hiervoor structureel samen. We zijn fier dat met N-VA aan het roer onze politiezone drie honden en twee hondenbegeleiders heeft.

 

  • De politie-associatie met politiezones Lier, Heist en Berlaar-Nijlen draait goed. Op dit moment werken we samen aan gezamenlijke grootschalige acties, aan onderlinge ondersteuning en aan projecten die te groot zijn voor een enkel politiekorps.

 

  • Via de politie-associatie werken we verder aan de uitrol van een gezamenlijk drone-team. Een drone is handig bij grootschalige acties, bij grote evenementen, bij hulpacties, … Zo kan een drone met warmtesensor slachtoffers opsporen, maar kan deze ook snel criminelen vatten die zich trachten te verstoppen.

 

  • Om het veiligheidsgevoel nog te verhogen en te werken aan meer sociale cohesie in de buurt gaan we de BIN-werking verder promoten.

 

  • De N-VA is de beste garantie voor een stevig anti-drugbeleid. Op alle niveaus pakken we de strijd tegen drugsbendes en overlast aan. De politie werkt hierbij zowel preventief (door overlastplekken in de gaten te houden) als repressief. Dit gebeurt in samenwerking met een sociale component: we bieden hulp aan wie het nodig heeft. Dit alles gebeurt in combinatie met een preventief luik: we sensibiliseren over de gevaren van drugs en bieden hulp voor mentaal welzijn.

 

Een sociale gemeente

Sint-Katelijne-Waver is een warme Vlaamse gemeenschap waar we elkaar helpen. Inwoners die het wat minder hebben ondersteunen we door onder meer betaalbare huisvesting te voorzien. Uiteraard is het een verhaal van rechten én plichten en zetten we ook volop in op activering van mensen die kunnen werken.

  • We integreren een sociale last per woonproject. Dat betekent dat we voor grotere projecten in overleg gaan met de ontwikkelaar om ofwel enkele woningen betaalbaar te verkopen, te verhuren of in te kleuren als sociale huur.

 

  • Een goede spreiding van sociale huisvesting is een belangrijk streefdoel.

 

  • Bij het toewijzen van een sociale woning krijgen kandidaten die kunnen aantonen dat ze minstens 5 van de voorbije 10 jaar onafgebroken in de gemeente hebben gewoond voorrang.

 

  • We voorzien in een sociaal voedingsaanbod in samenwerking met de voedselbank en Belorta. We bekijken hoe we kunnen intekenen op laagdrempelige initiatieven die voedselresten herverdelen.

 

  • Onze meest kwetsbare OCMW-cliënten worden geactiveerd door ze in te schakelen in het wijkwerken. Onze cliënten kunnen ingezet worden voor allerlei klusjes gaande van sneeuw- of bladruimen,  lampen vervangen, meubels monteren, onderhoud van grafzerken, kleine retouches van kledij, de voorjaarsopkuis, speeltijdbewaking op school, enz…

 

  • Onze gemeente scoort nog relatief goed in armoedecijfers. Helaas is er ook armoede in Sint-Katelijne-Waver. We zetten in op een doorgedreven activeringsbeleid. Immers, werken is de beste garantie tegen armoede. Bovendien zorgt het ook voor een verhoogde zelfwaarde.

 

  • N-VA wil bijzonder blijven inzetten op de strijd tegen kinderarmoede.

 

  • We zetten in op het mentale welzijn van onze inwoners, via onder meer de Welzijnskoepel en ons Huis van het Kind. Ook het jeugdhuis is hier een schakel in: dit is niet zomaar een jeugdcafé, maar een plek waar jongeren zich zelf kunnen zijn, waar ze kunnen experimenteren, waar ze zich thuis voelen.

Een goed bestuurde gemeente

De N-VA staat gekend om zijn verantwoordelijk bestuur. Ook in Sint-Katelijne-Waver. Op de centen passen als een goede huisvader/moeder, participatie met inwoners organiseren en naar hen luisteren maar tegelijk ook niet zomaar de luidste roeper gelijk geven en goed bewaken dat de gemeente zich met kerntaken bezighoudt. Dat is voor ons de logica zelve!

  • N-VA Katelijne & Waver gaat geen enkele vrijwillige fusie aan. Wij zijn ook de enige echte garantie tegen een fusie met Mechelen. Sint-Katelijne-Waver en Mechelen zijn fundamenteel verschillend. Daar is dus verschillend beleid nodig. We passen er voor om de schulden van Mechelen mee moeten te financieren. We zijn wel pro samenwerking met andere gemeenten waar het een meerwaarde is naar de burger en de samenleving toe. Binnen de regio zoeken we optimalisaties en partners op elk respectievelijk terrein, in- of uitbesteed.

 

  • Onze gemeente is financieel gezond. We hebben in 2023 onze personenbelasting opnieuw verlaagd en toch blijft onze schuld per inwoner ongeveer slechts een derde van het Vlaamse gemiddelde. We blijven op de kassa letten maar zullen niet nalaten te blijven investeren. In tegenstelling tot heel wat andere overheden leven we niet boven onze stand en geven niet meer uit dan er binnenkomt.

 

  • N-VA voerde deze legislatuur een modern participatiemodel in, op maat van elke burger en op maat van elk project. Zo creëerden we expertengroepen die onze ambtenaren bijstaan met deskundig advies vanuit de sector. We gaven ruimte voor klankbordgroepen waarin burgers over een zelf gekozen onderwerp advies geven aan het bestuur. En we stelden co-creatiewerkgroepen samen waarin we samenwerken met burgers op een concreet project. We houden enquêtes via verschillende platformen zoals ons eigen nieuw participatieplatform, sociaal buurtplatform Hoplr, … N-VA voerde ook De Ronde Tafels in. Dit zijn rondetafelgesprekken met eenieder die mee constructief wil nadenken over een bepaald dossier en waarin iedereen gelijk zijn inbreng kan hebben. De kernraden zijn uitgebouwd door ze ook op te nemen zodat iedereen, ook degenen die niet aanwezig konden zijn, ze kan (her)bekijken. Ook de gemeenteraad en de raadscommissies zijn, dankzij N-VA, te herbekijken. En meer zelfs, je kan ze ook rechtstreeks volgen van thuis uit. Voor concrete projecten zijn er bewonersvergaderingen.

 

  • We behouden al deze participatiemodellen en blijven zo een stem geven aan al onze inwoners zonder de grootste roeper zomaar gelijk te geven. Immers inspraak en participatie is luisteren naar alle meningen en deze meenemen in de besluitvorming. We bouwen verder op de huidige successen. De bewonersvergaderingen worden opgenomen en de opnames snel ter beschikking gesteld. We zetten de kernraden verder en geven duidelijk aan wanneer we informeren dan wel consulteren. De beslissingen van de gemeenteraad worden een vaste rubriek in het gemeentelijk magazine #SKWleeft. Belangrijke beslissingen en interessant nieuws bundelen we in een nieuwsbrief, die we zelf digitaal verspreiden, maar die we ook via onze handelaars verspreiden.

 

  • Gemeentelijke initiatieven kondigen we aan via het gemeentelijk magazine #SKWleeft, de digitale infoborden en onze sociale media.

 

  • We lanceren een vrijwilligerskorps binnen onze gemeente. Die vrijwilligers kunnen opgeroepen worden bij crisissituaties, bijvoorbeeld bij wateroverlast of te grote droogte. Ze kunnen helpen bij het vullen van zandzakken, het evacueren van inwoners, het uitdelen van water, enzovoort... Hiervoor worden ze ook opgeleid door de brandweer, het Rode Kruis en de politie.

 

Een ondernemende gemeente

Onze bedrijven en handelszaken vormen de ruggengraat van ons economisch weefsel. Ze creëren tewerkstelling, staan garant voor levendige dorpskernen en zijn gezond voor onze lokale financiën. We blijven dan ook inzetten op een gezond ondernemersklimaat met een efficiënte bedrijfsfiscaliteit, eenvoudige procedures, minder bureaucratie en de juiste stimuli om startende ondernemers over de streep te trekken en kansen te bieden.

Het ondernemerschap zit in stijgende lijn, tijdens de coronacrisis hebben we onze ondernemers meer dan gesteund, we voorzien de nodige randvoorwaarden in onze kernen maar er is nog meer dan genoeg marge voor verbetering.

 

  • N-VA wil de ondersteuning van onze lokale economie versterken, vooral op twee vlakken. De promotie van onze handelaars en winkeliers, zowel gezamenlijk voor de hele gemeente, als apart per kern of handelsgebied, wordt uitgebouwd. En we mikken op meer netwerken om economie en winkels aan te trekken en zo meer (handels)leven en meer synergie te creëren. Het netwerken dient ook om onze handelaars nog meer kennis en vaardigheden bij te brengen. De gemeente en Skwinkel werken hiervoor nauw samen, met een duidelijke taakverdeling en verwachting.

 

 

  • Een periode van langdurige leegstand van handelspanden mag niet beloond worden. We hervormen de huidige gemeentelijke leegstandsbelasting (opcentiemen op Vlaamse belasting) zodat we meer eigen accenten kunnen leggen en strenger optreden indien noodzakelijk. Opbrengsten uit die belasting worden bij voorkeur bestemd voor nieuwe initiatieven die het ondernemingsweefsel in onze gemeente versterken.

 

  • Handelspanden die langer dan gemiddeld leegstaan proberen we met creatieve ideeën nieuw leven in te blazen. Daarbij denken we aan ‘start-ups’, ‘pop-ups’ en andere tijdelijke alternatieven. Een korte ketenwinkel met ons lokaal voedingsaanbod zou daarbij al een concreet initiatief kunnen zien. Uiteraard is het niet de bedoeling dat we als gemeente een handelsfunctie “overnemen”, we blijven ondersteunend.

 

 

  • We bakenen in onze gemeente kernwinkelgebieden af in een Ruimtelijk Uitvoeringsplan. Zo clusteren we de handelsactiviteiten en gaan we versnippering van kleinhandelszaken tegen. Die kernwinkelgebieden vallen min of meer samen met de dorpskernen. Die afbakening laat een gedifferentieerd beleid toe bovenop de verfraaiingswerken in het kader van de dorpskernvernieuwingen. Het is niet de bedoeling om buiten die gebieden bepaalde bedrijvigheid te limiteren of verbieden, wél om ze te stimuleren binnen die gebieden.

 

  • Als lokaal bestuur steunen we elk initiatief voor de opstart van een online verkoopplatform voor én door onze lokale handelaars. Op die manier staan onze handelaars sterker ten opzichte van de zware concurrentie die de e-commerce is.

 

  • We zetten in op een inclusief handelsbeleid voor al onze burgers. Zo voorzien we door middel van een slim parkeerbeleid voldoende plaats vlakbij de handelszaken en blijven we ijveren voor het behoud van geldautomaten in elke kern.

 

 

  • De bedrijfsbelasting wordt verder geoptimaliseerd. Aangezien het kadastraal inkomen als parameter vaak niet accuraat de financiële draagkracht van een bedrijf weerspiegelt, bekijken we mogelijkheden voor andere onderscheidingscriteria.

 

  • We werken het e-loket van VLAIO (Vlaams dieren Innovatie en Ondernemen) verder uit voor Sint-Katelijne-Waver en promoten het als een unieke toegangspoort voor startende ondernemers die de bomen door het administratieve bos willen blijven zien.

 

 

  • Via toegankelijke informatiesessies en doe-cursussen informeren we onze lokale ondernemers over de werking van openbare aanbestedingen. Hierdoor maken we ook de kleinere lokale spelers attent op de mogelijkheden om in te tekenen op opdrachten van de overheid. Dat kan gaan om werken maar ook om producten (voeding, kantoormateriaal, …) en diensten (IT, consultancy, …).  

 

  • Ook Katelijnse bedrijven hebben te kampen met arbeidsmarktschaarste. We werken samen met onze bedrijven en de VDAB om werklozen aan de slag te krijgen en een antwoord te formuleren op de hoge vraag naar arbeid. Voor de specifieke vraag naar arbeid in onze land- en tuinbouwsector zetten we in op het wijkwerken, een systeem waarbij werklozen kunnen klussen en worden klaargestoomd voor de arbeidsmarkt.

 

 

  • We beschouwen onze landbouwers als een belangrijke partner in de duurzame transitie. Daarom evalueren we het subsidiereglement voor kleine landschapselementen en sporen we onze landbouwers aan om hagen, heggen en houtkanten aan te leggen op hun percelen. Ook inspanningen in het kader van koolstofcaptatie in de bodem moedigen we aan. Hierdoor verbetert de biodiversiteit en verbinden we stukjes natuur over landbouwgebied heen.

 

  • De positie van landbouwers in de keten staat onder druk waardoor zij vaak te weinig geld voor hun waar ontvangen. We zetten als gemeente in op een digitaal platform en een fysieke korte ketenwinkel waar we het bestaande korte ketenaanbod van onze lokale landbouwers kunnen clusteren voor consumenten en horeca. Hiermee zetten we landbouwproducten uit Sint-Katelijne-Waver eveneens in de markt als een écht keurmerk.

 

  • De energiecrisis hakte er de afgelopen jaren zwaar in bij onze glastuinbouwers en ook de Vlaamse subsidies voor gasgestookte WKK’s worden stelselmatig uitgefaseerd. We grijpen dit kantelpunt aan om een project op te zetten voor duurzame en energiezuinige serrebouw in Sint-Katelijne-Waver. Hiervoor maken we o.a. gebruik van de aanwezige expertise bij het Proefstation voor de Groenteteelt en faciliteren we het opzetten van verdere partnerschappen.

Een gemeente met een hart voor dieren

Mahatma Ghandi zei ooit dat 'de beschaving van een samenleving valt af te meten aan de wijze waarop ze omgaat met dieren.' Onder impuls van N-VA Katelijne & Waver was Sint-Katelijne-Waver één van de eerste gemeentes met een schepen van Dierenwelzijn. Naast de realisaties van de hondenweides, organiseerden we als pioniergemeente in Vlaanderen ook een EHBO-cursus voor huisdieren. We gaan de komende jaren op dat elan verder.

  • Onze politie blijft inzetten op dierenwelzijn en zullen onwillige eigenaars verwittigen en bestraffen.

 

  • We organiseren en ondersteunen campagnes voor de sterilisatie van katten, waarbij we samenwerken met erkende en deskundige organisaties.

 

  • Onze lagere schoolkinderen maken op een educatieve manier kennis met dierenwelzijn.

 

  • We laten huisdieren toe in sociale woningen en serviceflats, in zoverre men hier goed zorg voor draagt en de dieren geen overlast veroorzaken.

 

  • De Orde van Dierenartsen zorgt voor een permanentie. In afspraak met de Orde maken we deze regeling beter bekend.