U bent hier
N-VA Katelijne & Waver zet verwijdering van asbest in de gemeentescholen op de agenda

Uit recente berichten in de nationale media blijkt dat er historisch gezien nog heel wat asbest aanwezig is in Vlaanderen. Zeker voor wat betreft de schoolgebouwen die al enkele decennia oud zijn. Het zette N-VA-gemeenteraadslid Sander Jeurissen aan om een punt op de gemeenteraad te plaatsen over de aanwezigheid van asbest in de Katelijnse gemeentescholen Dijkstein, Octopus en GLOC. Uit het antwoord van de schepen blijkt dat er inderdaad asbest aanwezig is in de scholen, maar dat die voorlopig nog veilig vastzit en geen risico veroorzaakt. Jeurissen stelt nu voor om te anticiperen op de toekomst en om gebruik te maken van de verhoogde Vlaamse subsidies om alle asbest te verwijderen.
Elk van de gemeentescholen heeft een zogenaamde asbestinventaris die aangeeft in welke mate er asbest aanwezig in het gebouw en hoe risicovol die is. Daaruit blijkt dat er niet meteen een acuut probleem is. ‘Het is zo dat asbest, als het goed gefixeerd is, intact blijft en de vezels niet rechtstreeks in aanraking komen met de open lucht, het niet meteen schade zal veroorzaken.’ zegt Jeurissen. ‘Anderzijds is het de doelstelling van de Vlaamse overheid om Vlaanderen tegen 2040 helemaal asbestvrij te maken. Vroeg of laat treedt er slijtage op aan asbesthoudende bouwmaterialen en moeten we toch gaan schakelen.’
Aangezien Vlaams minister van Onderwijs Demir de subsidiepercentages voor asbestverwijdering van 70 procent naar 100 procent opgetrokken heeft begin dit jaar, is dat voor de partij het signaal dat ook de gemeente Sint-Katelijne-Waver op de kar moet springen om haar gemeentescholen asbestveilig te maken. Het bestuur heeft alvast aangegeven daarmee aan de slag te zullen gaan.
‘Het is goed dat het gemeentebestuur onze aanbeveling ter harte neemt en aan de slag wil gaan om op korte termijn stappen te zetten om het aanwezige asbest te verwijderen. De scholen staan wat ons betreft zeker bovenaan het lijstje, maar ook het ander gemeentelijk patrimonium moet onder de loep genomen worden. Daarnaast heb we als lokaal bestuur ook de taak om mensen te begeleiden om hun eigen woning asbestveilig te maken. Als dat met bovenlokale financiering kan, moeten we daar uiteraard maximaal gebruik van proberen maken’, besluit Jeurissen.
Het Nieuwsblad (2/4): https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20250402_92994642