U bent hier
Minister Diependaele investeert in erfgoed in Sint-Katelijne-Waver
"Ik geef groen licht aan verschillende restauratieprojecten in Antwerpen. Zo worden het Paviljoen de Notelaer in Bornem, de Jezuietenkerk in Lier, Afspanning Het Hoefijzer in Putte en de Abdij van Rozendaal in Sint-Katelijne-Waver gerestaureerd", aldus N-VA-minister Matthias Diependaele. "Onroerend erfgoed vertelt vaak een lokaal verhaal en geeft mee vorm aan onze Vlaamse identiteit. Dankzij middelen uit het relanceplan kunnen de eigenaars van deze monumenten een ondersteuning krijgen om de waarde van het erfgoed te bewaren. Regelmatig onderhoud is de beste investering om dure restauraties in de toekomst te vermijden. Door te investeren in projecten met een sociale en culturele finaliteit zorg ik ervoor dat het economisch en maatschappelijk weefsel kan herstellen na de coronacrisis. De Vlaamse overheid kent voor deze projecten samen een premie van 985.853,60 euro toe."
Restauratie poortmuur van de abdij van Rozendaal in Sint-Katelijne-Waver
Het poortgebouw van het domein Roosendaal wordt aan weerszijden geflankeerd door een kwartronde muur uit eind 18de eeuw. Het pleisterwerk met natuursteenimitatie werd in 1989 gerestaureerd. De dekstenen werden in 2001 herplaatst. Na een aantal jaren vertoonde het pleisterwerk beperkte schade. Verschillende herstellingen doorheen de jaren resulteerden telkens in dezelfde schadepatronen. Om de problemen duurzaam te herstellen is nu een ingrijpende restauratie nodig. Voor de restauratie van de poortmuur is een premie van 69.517,70 euro toegekend.
De abdij van Rozendaal is sinds 1987 beschermd als monument. De bescherming omvat de infirmerie, het poortgebouw met aansluitende ommuring, het wagenhuis en de ijskelder. Deze delen zijn overblijfselen van de tussen 1648 en 1660 herbouwde abdij. Het poortgebouw werd in 1777 in classicistische stijl gebouwd en is kunsthistorisch een belangrijk voorbeeld in zijn genre.
Meer informatie: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/3269
Vlaanderen zal de komende jaren met het relanceplan Vlaamse Veerkracht 4,3 miljard euro investeren om ons economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de coronacrisis. Onroerend erfgoed moet haar steentje hiertoe bijdragen. Minister Diependaele: “Investeren in ons onroerend erfgoed draagt in de eerste plaats bij tot werkgelegenheid in de bouw- en restauratiesector. We maken van Vlaanderen een aantrekkelijke plek om in te wonen, te ondernemen, te bezoeken en te genieten.”
Erfgoed en onze gemeente; een prachtig verhaal waaraan we graag blijven schrijven!
“Met Roosendael, ’t Grom en de Wintertuin is Sint-Katelijne-Waver rijk gezegend met schitterende erfgoedsites, die met steeds meer enthousiasme door een internationaal publiek ontdekt worden”, dixit Jan Van Itterbeeck, bestuurslid en secretaris bij N-VA Sint-Katelijne-Waver en onder andere penningmeester-boekhouder-gids bij Wintertuin vzw.