We zetten sterker in op flankerend en coördinerend onderwijsbeleid voor alle leerlingen, met behoud van de eigen scholen

Op 27 november 2019

We zetten de komende jaren volop in op een sterker flankerend en coördinerend onderwijsbeleid, voor alle leerlingen in de gemeente. We behouden ook de eigen scholen en we zijn dus zowel actor als regisseur in de onderwijswereld.

De voorbije maanden heeft het gemeentebestuur het onderwijsbeleid en de huidige situatie in het onderwijslandschap onder de loep genomen. Het gemeentebestuur wenste te kijken hoe het, na het investeren “in de stenen” vorige legislatuur, nu meer kon inzetten op het flankerende en coördinerende beleid. Daarbij onderzocht het ook de eigen scholen en scholengemeenschap, en  tevens de voor- en nadelen van een mogelijke overheveling van het gemeentelijk onderwijs naar het Gemeenschapsonderwijs of het Katholieke Onderwijs.

Het college van burgemeester en schepenen gaat nu voor een grotere rol op het vlak van flankerende maatregelen en coördinerend beleid voor alle scholen en alle leerlingen op het grondgebied van Sint-Katelijne-Waver én voor een behoud van de eigen scholen met een verdere professionalisering.

Sterker flankerend en coördinerend onderwijsbeleid

Burgemeester Kristof Sels (N-VA): "Bij de opmaak van het meerjarenplan 2020-2025 moet het bestuur beleidskeuzes maken. In het bestuursakkoord werd al afgesproken dat we sowieso meer willen inzetten op flankerend en coördinerend onderwijsbeleid. Daar is nog veel werk aan de winkel."

De gemeente zal nu haar rol als regisseur van het onderwijs veel sterker invullen. Daarnaast zal ook meer ingezet worden op flankerend onderwijsbeleid. We willen er nog meer zijn voor alle leerlingen van onze gemeente. Een grote rol is daarbij weggelegd voor het Huis van het Kind.

Onderzoek naar de eigen scholen en scholengemeenschap

De voorbije maanden werd ook een onderzoek uitgevoerd over:
- de werking van de drie gemeentescholen GLOC, Dijkstein en Octopus;
- de werking van de scholengemeenschap  ’Anker’;
- de werking van de dienst Huis van het Kind;
- de samenwerking met de onderwijskoepel OVSG.

Dat onderzoek toont onder andere aan dat er bij onze gemeentescholen nood is aan juridische ondersteuning, extra steun en aansturing van leerkrachten en directeurs, een sterkere en slagkrachtigere scholengemeenschap,… Met deze resultaten in het achterhoofd, heeft het gemeentebestuur gesprekken gevoerd met directies, leerkrachten en ouders van de gemeentescholen, met de onderwijskoepel OVSG, met het gemeenschapsonderwijs (GO!) en met het Katholiek Onderwijs.

Bij een mogelijke overheveling werd uiteraard ook bekeken wat de gevolgen zouden zijn voor de kinderen, de ouders en het personeel van de scholen. "Bij deze keuze hebben we onder meer volgende criteria gehanteerd: het behoud als basisscholen, het pedagogisch project, de rechten en arbeidsomstandigheden van al het personeel, het zorgbeleid, …" zegt burgemeester Sels.  

GLOC, Octopus en Dijkstein blijven gemeentescholen

Uiteindelijk kiezen we ervoor om de drie scholen in eigen beheer te houden. Eén van de belangrijke elementen uit het onderzoek is de leerlingenbegeleiding en de zorg, momenteel een grote troef van onze scholen. Daar zijn we trots op en dat willen we dus ook garanderen. Dat is één van de redenen waarom we niet overhevelen: er zijn te weinig garanties dat deze kwaliteit blijft.

Tegelijkertijd voelen we wel aan dat professionalisering van het gemeentelijk onderwijs noodzakelijk is. Daarom zullen we binnen de gemeente iemand aanwerven die ons hierbij kan begeleiden. We zullen ook werk maken van een slagkrachtigere scholengemeenschap. Uiteraard gaan we de afspraak uit het bestuursakkoord om meer in te zetten op de flankerende en coördinerende rol voor alle scholen op het grondgebied van Sint-Katelijne-Waver eveneens waarmaken. In de toekomst willen we ook meer inzetten op participatie.

Burgemeester Kristof Sels (N-VA) besluit: "Sint-Katelijne-Waver wil uitgroeien tot een nog sterkere onderwijsgemeente. Op dit ogenblik lopen er meer dan 5.000 kinderen tot 18 jaar school in onze twee secundaire scholen en zeven basisscholen. Daarnaast hebben we op Campus De Nayer een sterke afdeling van Thomas More Hogeschool en KU Leuven op ons grondgebied. Voor ons is elke leerling die in Sint-Katelijne-Waver onderwijs volgt belangrijk. Daarom was een diepgaand onderzoek nodig om de juiste beslissingen te nemen en de nodige financiële middelen vrij te maken in het meerjarenplan 2020-2025".

Voor meer informatie, contacteer:
Kristof Sels, burgemeester
0496 20 30 82, kristof.sels [at] skw.be 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is