We verzamelen alle participatie-initiatieven van onze inwoners en gemeente op één platform!

Op 9 december 2020

We willen inspelen op wat er leeft in onze gemeente en daarvoor hebben we de hulp nodig van onze inwoners. Het gemeentebestuur stelt een nieuw participatieplatform voor waar inwoners projecten in hun buurt van nabij kunnen opvolgen en waar ze op geregelde tijdstippen ideeën kunnen indienen, stemmen voor bepaalde voorstellen of buren ronselen om samen acties uit te werken.

Het participatiebeleid van onze gemeente is interactief en steunt op vijf pijlers: informeren, consulteren/raadplegen, participeren, co-creëren en netwerken. Iedereen kan zijn of haar steentje bijdragen aan een warme samenleving in onze gemeente. Heeft u kennis over een bepaald thema (vb. ontwikkelingsamenwerking) en wil u die graag met ons delen? Of bent u eerder een doener en wil u liever de handen uit de mouwen steken bij een concreet project? Of heeft u zelf een idee om onze omgeving te verbeteren? Dan kan u voortaan terecht op het nieuwe participatieplatform van de gemeente Sint-Katelijne-Waver via https://participatie.skw.be.  

Burgemeester Kristof Sels (N-VA): "Er gebeurt al heel veel in onze gemeente. De voorbije jaren hebben we zelf verschillende succesvolle inspraaktrajecten doorlopen. Denk maar aan de recente bevraging in de buurt van Pasbrug-Nieuwendijk om mee na te denken over de invulling van het toekomstige Borgersteinpark."

In februari organiseerden we een netwerkavond met als titel ‘Denk, durf, doe’. Een goed gevulde avond waar verenigingen en inwoners hun activiteiten konden voorstellen en kandidaten zochten om hun activiteiten mee te helpen uitvoeren. Burgemeester Sels: "Zo zullen binnenkort een aantal buurtbewoners rond Woonzorgcentrum Bosbeekhof met de bewoners van de assistentiewoningen samen gaan tuinieren. Zelf zijn onze diensten regelmatig op zoek naar inwoners die mee willen nadenken over projecten. Ik denk hierbij aan de inrichting van een sterrenweide op de begraafplaats van Elzestraat of de evaluatie van de fietsstraten. Projecten waarvoor geïnteresseerden zich voor een korte periode engageren en slechts beperkt tot één onderwerp. We merken dat dit aanslaat en dat inwoners bereid zijn om hierover mee na te denken."

Om alles overzichtelijk te houden, werd de voorbije maanden een participatieplatform gebouwd. Participatie.skw.be is interactief en staat open voor iedereen. We gaan hiervoor een samenwerking aan met buurtplatform Hoplr dat sinds 2018 actief is in Sint-Katelijne-Waver. Meer dan een derde van de huishoudens uit onze gemeente komt al regelmatig op dit platform. Vanavond stelt het gemeentebestuur participatie.skw.be voor tijdens de eerste digitale kernraad in het Centrum, stem hiervoor af op www.skw.be/kernraad-live vanaf 20 uur. 

Voor meer info, contacteer:
Kristof Sels, burgemeester
0496 20 30 82, kristof.sels [at] skw.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is