We verdelen subsidies Vlaamse overheid onder verenigingen en toeristische trekpleisters

Op 31 juli 2020

Het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver heeft van de Vlaamse overheid 207.460,47 euro ter beschikking gekregen om het sociaal weefsel en in het bijzonder de plaatselijke verenigingen een hart onder de riem te steken. Het college van burgemeester en schepenen heeft na overleg met de verschillende sectoren een voorstel uitgewerkt dat begin september voor goedkeuring wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. De uitbetaling zal in het najaar gebeuren.  

De Vlaamse en federale overheid nemen verschillende maatregelen om de lokale besturen bij te staan bij de uitdagingen waarmee zij geconfronteerd worden naar aanleiding van de COVID-19-crisis. Sint-Katelijne-Waver heeft in juli 207.460,47 euro gekregen uit het noodfonds voor cultuur, jeugd, sport en media.

Burgemeester Kristof Sels (N-VA): “Het geld werd ondertussen op onze rekening gestort en dat willen we liefst zo snel mogelijk aan onze verenigingen en noodlijdende organisaties bezorgen. Eind juni hebben we via drie Zoom-sessies alle jeugd-, sport- en socio-culturele verenigingen bevraagd. Ze waren erg blij dat ze gehoord werden en dus mee suggesties konden doen om de middelen zo efficiënt mogelijk te besteden. Bovendien zijn ze natuurlijk erg tevreden met deze financiële ondersteuning. Aan de hand van deze gesprekken hebben we nu een voorstel uitgewerkt, dat we begin september voor goedkeuring zullen voorleggen aan de gemeenteraad.”

Volgens het uitgewerkte voorstel, zal de verdeling als volgt gebeuren:
- De werkingssubsidies voor jeugd, sport en socio-culturele verenigingen worden met 50 % opgetrokken. De werkingssubsidies worden dit jaar bepaald op basis van de voorgaande jaren, niet op basis van het huidige (bizarre) jaar.
- De nominatieve subsidies voor verenigingen die vergelijkbaar zijn met werkingssubsidies worden ook met 50 % opgetrokken (bv. voor Wijzersterk).
- De jeugdverenigingen met infrastructuurkosten krijgen ieder 2.500 euro.
- De socio-culturele verenigingen met infrastructuurkosten krijgen ieder 2.500 euro.
- De sportverenigingen met infrastructuurkosten krijgen ieder 5.000 euro.
- De 3 grote toeristische partners (Wintertuin, ‘t Grom en Roosendael) krijgen ieder 10.000 euro.
- De sportclubs die bij de gemeente huren krijgen de laatste helft van dit jaar 25 % korting.
- Voor de verhuringen in de omnisporthal en de vechtsporthal bij Heiveld voorzien we, via Heiveld, 10.000 euro.

De subsidie zal ook aangewend worden om op lange termijn onze verenigingen te ondersteunen. We kopen en huren met de gemeente materiaal ter ondersteuning van verenigingen en evenementen, zoals stradars (kindvriendelijke nadars), kind- en rolstoelvriendelijke receptietafels (lagere sta-tafels), huren van wastafels, … De totale kostprijs voor dit materiaal wordt geraamd op 20.000 euro.

De jeugdverenigingen hebben naar aanleiding van de coronacrisis extra kampkosten. Zo moeten ze de groep die op kamp gaat, opdelen in verschillende bubbels om te voldoen aan de veiligheidsmaatregelen ter preventie van corona. “We voorzien een verdubbeling van de bestaande subsidie voor het organiseren van duurzame kampen. Hiervoor zullen we de gemeentefinanciën aanspreken. Jeugdverenigingen kunnen zo per bubbel een subsidie aanvragen”, besluit burgemeester Sels.

Het voorstel wordt voorgelegd aan de gemeenteraad van 7 september. Zodra de goedkeuring een feit is, zullen de subsidies dit najaar uitbetaald worden. 

Voor meer in formatie, contacteer:
Kristof Sels, burgemeester en verantwoordelijk voor jeugd, sport en toerisme
0496 20 30 82, kristof.sels [at] skw.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is