Terugblik op voorbije intensieve controleperiode

Op 9 oktober 2019

Burgemeester Kristof Sels (N-VA) blikt tevreden terug op een geslaagde, intensieve controleperiode in de schoolomgevingen binnen politiezone BoDuKaP.

“Verkeersveiligheid aan de schoolomgevingen is voor ons heel belangrijk,” stelt burgemeester Kristof Sels. “Daarom heeft de verkeersdienst van onze politiezone tijdens de maand september hierrond actie gevoerd: er werd aandacht besteed aan sensibilisering en er werden gerichte snelheidscontroles uitgevoerd in de schoolomgevingen, zowel in zone 30 aan de scholen als in de iets ruimere omgeving waar 50 km/u toegelaten is.”

Met het oog op sensibilisering werd deze actie vooraf aangekondigd via de gemeentelijke magazines, websites en sociale media van de politiezone. Tussentijds werden de resultaten ook verspreid via sociale media. Halfweg de maand september werd een stand van zaken gegeven van de actie met de bedoeling om de bestuurders die zich aan de maximum snelheid houden te bedanken en de bestuurders die boven de toegelaten snelheid reden te sensibiliseren met het oog op het bekomen van een mentaliteitswijziging en gedragsverandering.

De snelheidscontroles werden gedurende heel de maand september uitgevoerd bij de aanvang en het einde van de schooldagen. In totaal werd er gedurende 70 uur en 20 minuten gecontroleerd, hierbij werden 17.117 voertuigen gecontroleerd op snelheid. Hiervan bevonden zich 1.765 bestuurders in overtreding (10,3%). Vier bestuurders hun rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken.

Naast de snelheidscontroles was er ook aandacht van de verkeersploegen voor andere verkeersinbreuken, zo werden er 132 andere overtredingen vastgesteld. Er werden 72 inbreuken op het gebruik van GSM tijdens het sturen vastgesteld. 11 personen waren in overtreding door het niet drager zijn van een veiligheidsgordel (waaronder eveneens kinderen die niet waren vastgeklikt of zich niet op de juiste plaats in het voertuig bevonden). Verder waren er 15 inbreuken op het inhalen van een fietser in een fietsstraat, 1 inbreuk op tonnagebeperking, 2 inbreuken voor het negeren van rood licht, 3 inbreuken op het versperren van een kruispunt, 1 inbreuk op het niet geven van voorrang aan voetgangers op een oversteekplaats, 1 inbreuk op inhalen (het overschrijden van een volle witte lijn) en 1 inbreuk op het niet dragen van beschermende kledij door motorrijders. Daarnaast werden er ook nog 24 inbreuken op foutief parkeren vastgesteld, deze bestuurders mogen zich aan een GAS-boete verwachten.

Burgemeester en politie vragen aan iedereen om hun rijgedrag en snelheid aan te passen, zeker in de buurt van schoolomgevingen, voor de veiligheid van iedereen en specifiek die van de kinderen. “We eindigen deze intensieve controleperiode, maar onze politie zal op regelmatige basis snelheidscontroles in schoolomgevingen blijven uitvoeren, zeker op de plaatsen waar veel overtredingen werden vastgesteld, in het belang van eenieders veiligheid,” besluit burgemeester Sels.

Voor meer informatie, contacteer:
Kristof Sels, burgemeester
0496 20 30 82, kristof.sels [at] skw.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is