Sint-Katelijne-Waver verlengt titel FairTradeGemeente

Op 4 maart 2023

Sint-Katelijne-Waver mag zich ook de komende drie jaar een FairTradeGemeente noemen. Door allerlei acties en campagnes rond eerlijke handel kon het gemeentebestuur deze titel verlengen. Met een label A haalde het zelfs de best mogelijke score.

Sinds 2011 draagt Sint-Katelijne-Waver de titel van FairTradeGemeente. Elke drie jaar moeten de FairTradeGemeenten opnieuw bewijzen hun titel nog steeds te verdienen. Sint-Katelijne-Waver slaagde met glans. Dat gebeurt op basis van zes criteria. Sint-Katelijne-Waver behaalde score A, de hoogst mogelijke. 

Als gemeente proberen we maximaal in te zetten op eerlijke handel, niet alleen met het Zuiden, maar ook lokaal. Zo kozen we als bestuur bewust voor fairtrade koffie, thee en fruitsap. Het bier voor recepties is lokaal gebrouwen. Ook in de gemeentelijke basisscholen trekken we de kaart van FairTrade. De andere scholen, bedrijven en horeca moedigen we aan om hetzelfde te doen. Verschillende van hen gingen al mee in het verhaal.

Sinds 2021 organiseert de gemeentelijke trekkersgroep FairTrade de fairtrademarkt (H)eerlijk Katelijne in Roosendael. Het eerste jaar verwelkomden we zo’n 200 bezoekers, de volgende editie zelfs 300. Dat bewijst dat het aanslaat. Daarnaast organiseerden we samen met ’t Grom een workshop ‘lokaal, duurzaam en energiezuinig koken’ en zetten we tijdens de jaarlijkse boerenmarkt heel erg in op lokale en duurzame handel.

Al deze inspanningen worden nu dus beloond met een verlenging van het FairTradeGemeente-label. En daar zijn we erg fier op! De komende jaren willen we op dezelfde weg verdergaan en nog meer doen om eerlijke handel met het Zuiden en lokaal in de kijker te zetten. Wie hieraan wil meewerken, mag zich altijd aansluiten bij onze trekkersgroep.

Meer info over FairTradeGemeente Sint-Katelijne-Waver vind je op www.skw.be/FairTradeGemeente.

Voor meer informatie, contacteer:
Kristof Sels, burgemeester en schepen van communicatie
0496 20 30 82, kristof.sels [at] skw.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is