Sint-Katelijne-Waver verlaagt aanvullende personenbelasting en wijzigt systeem bedrijfsbelasting

Op 5 december 2023

Het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver brengt de aanvullende personenbelasting opnieuw omlaag: van 7,3 naar 7,1 %. Voor bedrijven verandert ook wat. Zij zullen geen belastingen meer betalen gebaseerd op hun oppervlakte, maar wel via een tarief gebaseerd op de onroerende voorheffing. Samen sparen inwoners en bedrijven zo ongeveer 310.000 euro uit.

“Bedrijven in onze gemeente betalen tot nu toe belastingen op basis van de oppervlakte die ze ter beschikking hebben om hun beroep uit te voeren”, vertelt Sander Jeurissen, gemeenteraadslid. “Dit verandert binnenkort. We schrappen het huidige systeem en compenseren dit via een apart tarief op basis van de onroerende voorheffing.”

“Vandaag betaal je voor je woning of bedrijf in onze gemeente al 880 opcentiemen aanvullend op de onroerende voorheffing. Sinds enkele jaren kunnen we het aantal opcentiemen differentiëren voor een bepaalde doelgroep. Dat gaan we nu doen. Nijverheidsbedrijven – denk aan de industrie – zullen voortaan 1055 opcentiemen betalen. Omdat er geen bedrag meer wordt berekend op basis van hun oppervlakte, betekent dit voor de meeste bedrijven een belastingverlaging. Elk bedrijf draagt sowieso nog een forfait van 99 euro bij via de algemene bedrijfsbelasting.”

“Deze wijziging brengt tal van voordelen met zich mee”, weet burgemeester Kristof Sels. “Zo komt er zowel voor de bedrijven als voor onze diensten minder administratief werk bij kijken. Bovendien is de nieuwe manier van werken minder fraude- en vergissingsgevoelig. Het is een logische aanpassing en een eerste stap naar een verdere differentiatie van onze belastingen.”

Opnieuw minder aanvullende personenbelasting

“Verder gebeurde nog een andere wijziging op het vlak van belastingen”, gaat gemeenteraadslid Jeurissen verder. “We verlagen onze aanvullende personenbelasting van 7,3 naar 7,1 %. Zo komen we weer terecht onder het Vlaamse gemiddelde. Tijdens de vorige legislatuur verminderden we deze belasting ook al met 0,2 %. Dat we dit nu opnieuw kunnen doen, hebben we te danken aan het feit dat onze financiën op orde zijn. De marge die we gecreëerd hebben, willen we laten terugvloeien naar onze inwoners. Concreet zal een gezin met een gemiddeld bruto belastbaar jaarinkomen van 90.000 euro hierdoor al gauw een kleine 60 euro besparen. Voor een alleenstaande gaat het om een besparing van gemiddeld 30 euro.”

Tel je de wijzigingen voor bedrijven en personen op, dan betalen handelaars en inwoners in Sint-Katelijne-Waver samen ongeveer 310.000 euro minder aan de gemeente. De wijzigingen gaan in vanaf 1 januari 2024. 

Voor meer informatie, contacteer

Sander Jeurissen, gemeenteraadslid

0478 03 04 89, sander.jeurissen [at] n-va.be

 

Kristof Sels, burgemeester

0496 20 30 82, kristof.sels [at] n-va.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is