Sint-Katelijne-Waver verdeelt 60.000 euro onder door coronacrisis getroffen ondernemers

Op 2 september 2020

Het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver heeft een verdeelsleutel uitgewerkt om lokale ondernemers te compenseren voor de geleden schade tijdens de coronacrisis. Op maandag 7 september moet de gemeenteraad het plan bekrachtigen. Het gemeentebestuur zal 60.000 euro verdelen onder ondernemers die tussen 15 maart en 15 september minstens 50 procent omzetverlies leden.

Eind juni keurde de gemeenteraad een coronafonds goed dat voor 100.000 euro aan steunmaatregelen bevat. De gemeente maakt 20.000 euro vrij voor kwetsbare gezinnen, 10.000 euro voor de niet-gemeentelijke basisscholen, 10.000 euro voor vzw skwinkel en 60.000 euro voor lokale ondernemers die economische schaden lijden door de corona-pandamie.

De gemeente heeft enkele maanden geleden een bevraging gedaan bij de lokale ondernemers om de economische schade in kaart te brengen. Op basis van deze registraties hebben de gemeentelijke diensten een verdeelsleutel uitgewerkt om de laatste 60.000 euro te verdelen onder de getroffen ondernemers. Op maandag 7 september vraagt het bestuur de goedkeuring van dit plan aan de gemeenteraad.

Aanvankelijk werd voorzien om de 60.000 euro te verdelen via een vermindering van de bedrijfsbelasting. Dat plan wordt nu aangepast. Omwille van volgende argumenten wordt er voorgesteld om niet te werken via een vermindering van de bedrijfsbelasting, maar wel via een systeem van premie/toelage:

  • De vermindering van de bedrijfsbelasting is in vele gevallen zo klein dat het niet effectief is.
  • Alle getroffen ondernemingen krijgen de kans om een aanvraag in te dienen.
  • Bedrag kan beter verdeeld worden in functie van de mate waarin onderneming getroffen werd door de coronacrisis.
  • Dit systeem zorgt voor een duidelijke rapportering aan de gemeenteraad over hoeveel er aan welke onderneming wordt toegekend.

Meer dan 50 procent omzetverlies

Het gemeentebestuur zal een premie toekennen aan ondernemingen die door de coronacrisis tussen 15 maart en 15 september een omzetverlies van meer 50 procent kenden. Zij moeten hiervoor een aanvraag indienen voor 31 oktober.

Voor de verdeling van de 60.000 euro zal het gemeentebestuur enkele parameters hanteren:

  • activiteit in hoofd- of in bijberoep;
  • gedwongen sluiting of niet;
  • aantal werknemers.

Op basis van het aantal ondernemers dat intekent voor de premie, zal het gemeentebestuur vier basisbedragen vastleggen. Op basis van voornoemde parameters heeft de ondernemer recht op het volledige basisbedrag, de helft ervan of één vierde.

Hoofd- of

bijberoep?

Gedwongen

sluiting?

Aantal

werknemers?

Premie
Hoofdberoep

gedwongen

sluiting

geen of 1 basisbedrag 1
    2 - 4 basisbedrag 2
    5 - 10 basisbedrag 3
    > 10 basisbedrag 4
 

geen gedwongen

sluiting

geen of 1 1/2 van basisbedrag 1
    2 - 4 1/2 van basisbedrag 2
    5 - 10 1/2 van basisbedrag 3
    > 10 1/2 van basisbedrag 4
Bijberoep

gedwongen

sluiting

geen of 1 1/2 van basisbedrag 1
    2 - 4 1/2 van basisbedrag 2
    5 - 10 1/2 van basisbedrag 3
    > 10 1/2 van basisbedrag 4
 

geen gedwongen

sluiting

geen of 1 1/4 van basisbedrag 1
    2 - 4 1/4 van basisbedrag 2
    5 - 10 1/4 van basisbedrag 3
    > 10 1/4 van basisbedrag 4

 

Wanneer de gemeenteraad deze verdeelsleutel goedkeurt, komt er op de gemeentelijke website een digitaal formulier langswaar ondernemers die voldoen aan de voorwaarden een aanvraag kunnen indienen. De aanvraag moet uiterlijk op 31 oktober gebeuren. Indien misbruik wordt gemaakt van de premie en de betrokkene er dus geen recht heeft, dan zal de gemeente de premie terugvorderen. Het gemeentebestuur kan indien nodig bijkomende informatie opvragen om de gegrondheid van de aanvraag te staven.

Compensatie voor taxi-ondernemingen, marktkramers en kermisuitbaters via aanpassing belastingreglement

Taxi-ondernemingen, marktkramers en kermisuitbaters kunnen rekenen op een compensatie via een aanpassing van het betreffende belastingreglement voor 2020. Die aanpassing wordt eveneens op 7 september voorgelegd aan de gemeenteraad.

Voor meer in formatie, contacteer:
Kristof Sels, burgemeester (N-VA)
0496 20 30 82, kristof.sels [at] skw.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is