Sint-Katelijne-Waver derde, meest diervriendelijke gemeente van Vlaanderen!

Op 12 april 2022

In 2018 en in 2021 lichtte dierenrechtenorganisatie GAIA alle Vlaamse gemeenten en steden door op basis van tien speerpunten voor meer dierenwelzijn. Uit dit uitgebreid onderzoek blijkt nu dat Sint-Katelijne-Waver de derde, meest diervriendelijke gemeente van Vlaanderen is!

Naar eigen zeggen vindt GAIA het van essentieel belang burgers te informeren over de diervriendelijkheid van hun lokaal bestuur. "Veel steden en gemeenten hebben intussen een schepen voor dierenwelzijn maar hoe is het gesteld met alle andere werkpunten op het vlak van dierenwelzijn, na drie van de zes jaar legislatuur? Wat is de stand van zaken, wat heeft elke schepen lokaal reeds verzenlijkt?", luidde het uitgangspunt.

"Steden en gemeenten die een concreet en weloverwogen beleid voeren, komen tegemoet aan deze groeiende vraag en kunnen een directe impact hebben op het leven van duizenden dieren", aldus de dierenrechtenorganisatie. Men focuste zich op tien speerpunten voor een diervriendelijke gemeente in 2022:

  • Schepen met de bevoegdheid Dierenwelzijn
  • Beleidsmedewerker
  • Handhaving
  • Samenwerking
  • Sensibilisering
  • Zwerfkatten
  • Stadsduiven
  • Dieren op markten, kermissen en braderijen
  • Vuurwerk
  • Slachtingen

Onze gemeente haalt brons met een totaalscore van 90%. N-VA-schepen voor dierenwelzijn An Coen en haar team worden onder andere geprezen voor de interne medewerker voor de bevoegdheid dierenwelzijn, één of meerdere mensen die gespecialiseerd zijn in dierenwelzijn binnen de politiezone en de samenwerking met organisaties waar de politie terecht kan met dieren die in beslag genomen worden.

Ook het actief sensibiliseren van burgers over dierenwelzijn, een beschikbaar budget voor gewonde zwerfdieren, het feit dat bewoners zwerfkatten mogen eten geven (al dan niet met verplichte voederpas), de aanwezigheid van schuilhokken voor zwerfkatten en het verbod op de verkoop van gezelschapsdieren op de markt ontging de onderzoekers niet. 

Tevens geeft de dierenrechtenorganisatie ook een pluim voor het verbod voor circussen met gedomesticeerde dieren, het verbod op vuurwerk voor en door burgers naast de afwezigheid van traditioneel, gemeentelijk vuurwerk, het verbod op thuisslachtingen en de aanwezigheid van meerdere, aangename, grote losloopzones voor honden. 

"Dat we bovenop de tien speerpunten als extra ook de verplichte sterilisatie van huiskatten opnamen in het gemeentelijk GAS-reglement maakt van Sint-Katelijne-Waver ontegensprekelijk een diervriendelijke gemeente", licht An Coen, N-VA-schepen voor ondermeer dierenwelzijn, graag toe. "En de in het onderzoek aangehaalde verbeterpunten nemen we heel graag mee naar de komende drie jaar van onze legislatuur."

Voor het bekendmaken en toelichten van de resultaten van dit onderzoek voorzag dierenrechtenorganisatie Gaia een aparte website. Deze kan u vinden op: https://www.kiezenvoordieren.be/#city-list

Voor meer info, contacteer:
An Coen, schepen voor dierenwelzijn, sociale zaken, integratiebeleid en personeel (N-VA)
0478 22 21 36, an.coen [at] skw.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is