U bent hier
Onze kermissen verhuizen coronaproof naar eind september en oktober!
Als gevolg van de corona-pandemie en de toen geldende maatregelen moest het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver de kermissen van augustus en begin september afgelasten. Nu sinds 1 september de regels versoepeld zijn, zal het gemeentebestuur de kermissen alsnog organiseren. Het heeft daarvoor samen met de foorkramers een plan uitgewerkt. De kermis van Elzestraat bijt de spits af van 25 tot en met 27 september.
Na de verstrenging van de coronamaatregelen eind juli lieten we onderzoeken hoeveel mensen we op onze kermissen zouden kunnen ontvangen. De resultaten liepen van 20 personen in Elzestraat over 122 in Onze-Lieve-Vrouw-Waver tot 141 in het Centrum. Deze aantallen zorgden er niet alleen voor dat de kermissen weinig rendabel zouden zijn voor de foorkramers, het zou ook tot frustraties leiden bij bezoekers die niet meer op het kermisterrein raken en druktes aan de toegangen.
Toen eind augustus duidelijk werd dat de maatregelen zouden versoepelen en bij buitenevenementen 400 personen worden toegelaten, begon het gemeentebestuur in overleg met de foorkramers te werken aan een plan om de kermissen uitgesteld te organiseren. Dat plan is nu klaar. Voor drie van de vier kermissen hebben we samen met de foorkramers een nieuwe datum vastgelegd. De Dijksteinkermis in Pasbrug-Nieuwendijk vindt traditioneel in oktober plaats en kon zijn oorspronkelijke datum behouden. De nieuwe data voor de kermissen in Sint-Katelijne-Waver zijn:
- Elzestraat: vrijdag 25 t.e.m. zondag 27 september
- Pasbrug-Nieuwendijk (Dijksteinkermis): zaterdag 10 en zondag 11 oktober
- Onze-Lieve-Vrouw-Waver: vrijdag 23 t.e.m. zondag 25 oktober
- Centrum: vrijdag 30 oktober t.e.m. zondag 1 november
De kermissen zullen zaterdag en zondag open zijn van 14 tot 23 uur. Vrijdag openen ze om 18.30 uur.
Hulp van verenigingen voor naleving maatregelen
De kermissen zullen plaatsvinden met volgende maatregelen:
- Het kermisterrein wordt afgebakend. Het aantal bezoekers dat tegelijk toegelaten wordt, bedraagt 400. Ook aan elke attractie zal een maximaal aantal bezoekers tegelijk van kracht zijn.
- Er geldt een circulatieplan met eenrichtingsverkeer en aparte in- en uitgangen.
- De regels van social distancing zijn overal van kracht. Zowel bezoekers als kermiskramers houden altijd 1,5 meter afstand van elkaar.
- Wachtrijen en doorgangen worden duidelijk afgescheiden. Er wordt voldoende ruimte voorzien om overal de social distancing te kunnen bewaren.
- Aan de ingang van het kermisterrein en aan elke attractie staat handgel om de handen te ontsmetten.
- Iedereen vanaf 12 jaar draagt op het kermisterrein een mondmasker.
- Onderdelen van kermisattracties die in contact gekomen zijn met bezoekers worden na iedere beurt ontsmet.
- Voor drank- en eetkramen gelden de algemene horecarichtlijnen.
Om alles in goede banen te leiden, zal het gemeentebestuur een oproep doen bij de verenigingen. In ruil voor een subsidie zullen we de verenigingen vragen om stewards te leveren die toezien op de naleving van de coronamaatregelen. Dat is een win-win voor beide partijen: als organisator zijn we zeker dat alles vlot en veilig verloopt. Onze verenigingen krijgen de kans om op een fijne manier de clubkas te spijzen.
“Gezondheid primeert, maar ook oog voor plezier”
“De veiligheid en de volksgezondheid primeren, maar dat betekent niet dat we geen oog hebben voor plezier en de vraag van de kermiskramers”, vult burgemeester Kristof Sels (N-VA) aan. “De kermissen organiseren op de normale data was onverantwoord, maar we hebben zoals beloofd in overleg met de sector, een mooi alternatief uitgewerkt zodat we een beetje later dan normaal toch het kermisplezier naar onze gemeente halen. Onze diensten en de foorkramers stellen alles in het werk om de kermissen coronaveilig te laten verlopen. Zo kunnen kinderen en ouders genieten van fijne kermismomenten.”
Voor meer informatie, contacteer:
Kristof Sels, burgemeester
0496 20 30 82, kristof.sels [at] skw.be