Nieuwe vrijetijdssite luistert naar naam ’t Gewent

Op 24 juni 2022

‘t Gewent. Zo zal de nieuwe vrijetijdssite in Sint-Katelijne-Waver gaan heten. De naam is het resultaat van een bevraging die het gemeentebestuur hield bij haar inwoners. De site zal een fuif- en evenementenzaal, de bibliotheek, het Katelijnse filiaal van het Conservatorium en een jeugdhuis omvatten.

Langs de Leliestraat in Sint-Katelijne-Waver, op een steenworp van het gemeentehuis en tegenover de Aldi, zal het gemeentebestuur een nieuwe vrijetijdssite bouwen. “Onze gemeente had al lang nood aan een fuif- en evenementenzaal. Maar ook de bibliotheek zal naar daar verhuizen, net als het lokale filiaal van het Conservatorium. Een jeugdhuis maakt de puzzel compleet. Kortom: het wordt een uitgebalanceerde evenementensite waar er altijd wel iets te beleven zal zijn”, vertelt N-VA-burgemeester Kristof Sels.

Voor de naamgeving van de site richtte het gemeentebestuur zich tot haar inwoners. “Begin maart organiseerden we een bevraging waarbij we hen opriepen om suggesties in te sturen”, vertelt burgemeester Sels, die ook bevoegd is voor participatie. “Maar liefst 103 suggesties kwamen binnen. Daarbij was er één die er met kop en schouders bovenuit stak: ’t Gewent. En dat wordt dus ook de naam.”

‘t Gewent

De naam ’t Gewent refereert naar het tuinbouwkarakter van de gemeente. “Een gewent is een typisch kernmerk van de openluchttuinbouw in onze gemeente in vroegere tijden. De tuinbouwers teelden hun groenten op verhoogde bedden of gewenten. Dat hielp om de oppervlakkige waterafvoer vooral in de winter en het voorjaar te verbeteren”, legt burgemeester Sels uit.

“De teelt op gewenten had vergaande gevolgen. Langer dan elders bleef men het paard en menselijke spierkracht gebruiken voor de grondbewerking. Pas eind jaren zestig van vorige eeuw werd het paard vervangen door de tractor. Het ‘zomerland rijden’ en ‘op winterland rijden’ met paard en ploeg is vandaag volledig verdwenen.”

Voor meer informatie over gewenten, met onder meer een mooi filmpje, kan je terecht op www.skw.be/tgewent.

Startdatum onduidelijk

Had alles volgens wens verlopen, dan was de bouw van ’t Gewent eind mei van start gegaan. "Tijdens de beroepsprecedure is er echter een beroep ingesteld. De aanvraag wordt nu opnieuw onderzocht door het provinciebestuur. Dat kan mogelijk leiden tot enkele aanpassingen. Daarom kunnen we momenteel niet zeggen wanneer de werken starten", aldus burgemeester Sels.

De duur van de werken wordt geschat op 543 kalenderdagen, dus ongeveer anderhalf jaar. De bedoeling was om de site eind volgend jaar in gebruik te nemen. Dat zal niet meer lukken. Het gemeentebestuur hoopt nu op het voorjaar van 2024.

Voor meer informatie, contacteer:
Kristof Sels, burgemeester (N-VA)
0494 20 30 82, kristof.sels [at] skw.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is