Minister-president Jan Jambon erkent ’t Grom als bovenlokaal museum met stijging van de werkingssubsidies als gevolg

Op 26 oktober 2023

De Vlaamse Regering keurde onlangs een nieuw subsidiekader tot en met 2028 goed om de professionele cultureel-erfgoedsectoren de komende 5 jaar structureel te versterken. Ook ’t Grom, het Museum van de Groentestreek in Sint-Katelijne-Waver ontvangt als nieuwkomer binnen de categorie bovenlokale musea werkingsmiddelen om zich verder te professionaliseren.

‘t Grom goot zijn vooropgestelde ambities begin 2023 in een dossier voor een erkenning als bovenlokaal museum. Daarbij hoorde een aanvraag voor verhoogde werkingssubsidies om deze verwachtingen waar te maken. Eind september kwam het goede nieuws dat zowel de erkenning als de subsidieaanvraag werden goedgekeurd. Met €243.000 jaarlijkse subsidie geeft Vlaanderen een duidelijk signaal over de erfgoedwaarde en het belang van de tuinbouwregio. “We zijn minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon dan ook zeer dankbaar dat de Vlaamse Regering door deze erkenning het museum structureel wil ondersteunen. ’t Grom vervult immers een belangrijke educatieve rol doordat het de geschiedenis van Sint-Katelijne-Waver als dé groentegemeente kan blijven overleveren aan toekomstige generaties. ”, aldus gemeenteraadslid Sander Jeurissen.

De werkingssubsidies zullen o.a. worden gebruikt om meer in te zetten op duurzaamheid, maatschappelijke en culturele diversiteit en digitalisering. Rond dit laatste werden reeds eerste stappen gezet via samenwerkingen met o.a. Meemoo en de Regionale Beeldbank. Zo werd recent een eerste deel van de beeldcollectie van Achiel Goossens gedigitaliseerd en openbaar gemaakt op de Regionale Beeldbank. Het gaat om dia’s van de Internationale Tuindagen tussen 1973-1987. Dit soort initiatieven zullen in de toekomst worden uitgebreid en geïmplementeerd in een interactieve  publiekswerking.

De museumcollectie van ’t Grom is uniek in Vlaanderen en het beleid dat het museum voert kreeg goede punten van de beoordelingscommissie. De verschillende deelcollecties haken in elkaar als een ecosysteem, wat in de beoordeling aangestipt werd als een troef. “Doordat ’t Grom nu meer financiële ademruimte krijgt en de moeilijke coronajaren definitief achter ons liggen, is het ook een ideaal moment om de verschillende toeristische schakels in onze gemeente nog meer aan elkaar te ketenen. Zo zetten we Sint-Katelijne-Waver nog meer in de markt als een locatie waaraan je niet moet voorbijgaan voor een dagje uit.”, vult schepen van Toerisme Bart De Boeck aan.

De aansluiting bij Museumpas midden september 2023 was in die zin al een eerste concrete stap om meer individuele bezoekers te bereiken. Op korte termijn zal ’t Grom ook het aanbod voor groepsbezoeken, verenigingen en bedrijven verder uitbreiden. 

Om dit alles te realiseren zal ’t Grom op korte termijn zijn personeelsbestand vergroten. In september startte een medewerker communicatie en marketing om het groeipotentieel van het publieksbereik waar te maken en nieuwe partners aan te trekken. In het najaar wordt de zoektocht geopend naar een voltijds wetenschappelijk medewerker. Hij/zij zal zich o.a. focussen op onderzoek naar de verschillende clustergebieden binnen de ruime regio van de traditionele groentestreek met als doel de connectie te maken tussen ’t Grom en de rijke lokale geschiedenis van deze gebieden.

Contact

Bart De Boeck - bart.deboeck [at] n-va.be

Sander Jeurissen - sander.jeurissen [at] n-va.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is