INSPRAAK en PARTICIPATIE: Eerste ronde tafel overleg is meteen een schot in de roos!

Op 1 juni 2023

Tijdens de jongste kernraad van Pasbrug-Nieuwendijk stelde het gemeentebestuur de resultaten voor van het rondetafelgesprek over de schoolomgeving van Dijkstein. Tijdens dit participatie-initiatief gingen elf inwoners rond de tafel zitten met het gemeentebestuur. Dit leidde tot heel wat goede ideeën die de gemeente nu verder zal onderzoeken of meteen uitvoeren.

Na de kernraad van Pasbrug-Nieuwendijk in december lanceerde het gemeentebestuur een oproep naar de buurtbewoners. Via een open vraag verzamelde het ideeën om de verkeerssituatie aan de Dijkstein-school te verbeteren. “We ontvingen 29 voorstellen”, vertelt N-VA-burgemeester Kristof Sels, bevoegd voor inspraak en participatie. “Deze voorstellen vormden de basis voor een ronde tafel. Dat is een gesprek waarbij inwoners en experten op gelijke voet met elkaar in gesprek gaan. Een oproep voor deelnemers aan het rondetafelgesprek leverde dertien reacties op.”

Het rondetafelgesprek vond plaats op 25 april. Ook twee inspecteurs van de politie, de burgemeester, de schepen van mobiliteit, de expert mobiliteit van het gemeentebestuur en mensen van de school namen plaats rond de tafel. “Het was een heel constructieve vergadering”, aldus burgemeester Sels. “Er kwamen heel wat goede ideeën naar boven. Sommige vragen wat tijd om uit te werken of moeten we eerst onderzoeken, maar ook enkele quick wins die we snel kunnen realiseren.”

Korte termijn

Uit de gesprekken kwam naar voor dat het kruispunt van de Berkelei met de Borgersteinlei en de Meidoornstraat moeilijk te lezen is. De vier straten die erop uitkomen, hebben alle vier een andere fietsinrichting. We nemen dit kruispunt mee op in het coachingstraject van Verkeersveilige Gemeente. Begin mei zijn we met een groep experts al ter plekke geweest. Zij zagen meteen enkele mogelijkheden om het kruispunt veiliger te maken.

Het plantvak op de hoek van de Berkelei en de Maanhoeveweg zal binnenkort ook verlengd worden. Auto’s gaan daar vaak even op het voetpad staan, maar in de drukke ochtend- en avondspits aan de school is dat erg gevaarlijk. Door het plantvak te verlengen, maken we het onmogelijk om er te parkeren.

Najaar en winter

Op middellange termijn zal het gemeentebestuur nagaan of er mogelijkheden bestaan om de Maanhoeveweg tussen de Berkelei en de school in te richten als schoolstraat. Dit moeten we bekijken samen met de school aangezien zij voor en na schooltijd ervoor moeten zorgen dat de straat afgesloten wordt voor autoverkeer.

Aan het zwembad en de uitwuifzone zullen enkele infrastructurele aanpassingen gebeuren. Op de grens van het voetpad en de rijbaan zullen we paaltjes zetten om wildparkeren te voorkomen. Hetzelfde willen we doen aan de uitwuifzone, waar men vaak op het gras staat met de wagen.

Deze maatregelen op middellange termijn hoopt het bestuur komend najaar en winter te realiseren.

Lange termijn

Verder werden een aantal suggesties geformuleerd die het gemeentebestuur in de loop van volgend schooljaar zal onderzoeken. We zullen bekijken of er mogelijkheden zijn om gemeenschapswachten in te zetten. Zij hebben geen politionele bevoegdheden, maar mogen wel meer dan gemachtigd opzichters. We zullen ook onderzoeken of we het mobiliteitscoördinatiecentrum Vlot kunnen inschakelen om leerkrachten en eventueel ook ouders te sensibiliseren. Nog te veel kinderen die vlakbij de school wonen, komen met de auto. Samen met hen kunnen we zoeken naar andere vervoersmogelijkheden.

Tot slot zullen we onderzoeken of er mogelijkheden zijn om snelheidsremmende maatregelen te nemen aan het kruispunt aan de Vijfhoek en zullen we de voorrangsregeling in de wijk rond de school onder de loep nemen.

“Ronde tafel nog gebruiken”

Bij het gemeentebestuur is men erg tevreden met de uitkomst van het rondetafelgesprek. “Het was de eerste keer dat we deze participatievorm gebruikten. Zowel de dialoog zelf als de voorstellen die eruit kwamen, stemmen me erg tevreden. In de toekomst zullen we deze methodiek zeker en vast ook bij andere projecten gebruiken”, besluit N-VA-burgemeester Sels.

Voor meer informatie, contacteer:
Kristof Sels, burgemeester en bevoegd voor inspraak en participatie
0496 20 30 82, kristof.sels [at] skw.be

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is