Gemeenteraad keurt verdeling coronafonds goed

Op 3 juli 2020

De gemeenteraad van Sint-Katelijne-Waver heeft voor 100.000 euro aan steunmaatregelen goedgekeurd in het kader van de coronacrisis. Het grootste deel van dat bedrag gaat naar lokale ondernemers. Ook de niet-gemeentelijke lagere scholen en kwetsbare gezinnen kunnen rekenen op een financiële duw in de rug van het gemeentebestuur.

In maart al besliste de Katelijnse gemeenteraad om 100.000 euro vrij te maken voor steunmaatregelen in het kader van de coronacrisis. De voorbije periode werden de noden in kaart gebracht. Nu heeft de gemeenteraad de verdeling van de middelen goedgekeurd. “Via het coronafonds willen we de geleden schade dekken, maar ook de heropstart van onze samenleving economisch en sociaal stimuleren”, vertelt burgemeester Kristof Sels (N-VA).

20.000 euro gaat naar kwetsbare gezinnen. “In eerste instantie zullen we inzetten op extra toeleiding van maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren naar de vakantiekampen”, vertelt schepen van sociale zaken An Coen (N-VA). Daar blijft het niet bij. “De sociale dienst, de dienst huis van het kind en het bijzonder comité voor de sociale dienst zullen bijkomende voorstellen doen om deze middelen zo efficiënt en effectief mogelijk aan te wenden. Dat kan gaan over extra skwinkelhierbonnen voor deze doelgroep en/of ondersteuningspakketten.”

De lokale ondernemers mogen zich aan de grootste hap uit het coronafonds verwachten: 70.000 euro. Dat bedrag splitsen we in twee. De vzw skwinkel krijgt éénmalig een extra subsidie van 10.000 euro om het lokaal winkelen te promoten. 60.000 euro maken we vrij voor vermindering van de bedrijfsoppervlaktebelasting en ondersteuning van specifieke groepen zoals kermisuitbaters, marktkramers en taxibedrijven.

Tot slot gaat er 10.000 euro naar de niet-gemeentelijke basisscholen. Basisschool Hagelstein, WAVO, Heilig Hartschool en Katarinaschool krijgen ieder 2.500 euro. De drie gemeentelijke basisscholen kregen vanuit de gemeente als schoolbestuur extra ondersteuning voor schoonmaak en hygiëne zoals handgel, handdoekjes, e.d. Via een subsidie van 2.500 euro voor elke niet-gemeentelijke basisschool willen we het onderwijs voor alle kinderen in onze gemeente te faciliteren.

“De gemeente deed en doet naast dit gemeentelijk coronafonds uiteraard nog heel veel voor het economisch en sociaal weefsel. Zo hebben we al extra budget voorzien voor de vzw skwinkel, gaven we een mondmasker met filters en een skwinkelhier-bon aan de inwoners, lieten we concessievergoedingen vallen, maakten we heel wat dienstverlening gratis, zoals de inname van bepaald openbaar domein, of lieten we gratis annuleren, ... We gaan uiteraard het Vlaams fonds voor de verenigingen en het sociale weefsel in samenspraak met de verenigingen verdelen. We bekijken de versoepeling en eventuele uitbreiding van bepaalde subsidiekanalen. En we onderzoeken hoe we speel- en vakantiestraten kunnen organiseren en ondersteunen. Onze gemeente gaat duidelijk actief voorop in de strijd tegen corona en in de heropstart van sociale en economische leven”, besluit burgemeester Sels.

Voor meer in formatie, contacteer:
Kristof Sels, burgemeester
0496 20 30 82, kristof.sels [at] skw.be

An Coen, schepen van sociale zaken
0478 22 21 36, an.coen [at] skw.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is