"Een zeer weloverwogen keuze op basis van inhoud!"

Op 15 oktober 2018, over deze onderwerpen: Verkiezingen 2018
groepsfoto

Zondagavond 14 oktober sloot N-VA Sint-Katelijne-Waver een bestuursakkoord met CD&V Sint-Katelijne-Waver. In afwachting van de invulling van de nieuwe bestuursploeg, geven we alvast een eerste reactie op de verkiezingsuitslag en op onze gekozen coalitiepartner.

Voor de tweede keer op rij legde een grote meerderheid van de inwoners van Sint-Katelijne-Waver het initiatiefrecht bij onze partij en onze lijsttrekker Kristof Sels.

N-VA Sint-Katelijne-Waver trok niet onvoorbereid naar deze stembusgang. In de weken voor 14 oktober bestudeerden we uitgebreid de programma’s van alle partijen die in onze gemeente naar de stem van de kiezer zouden dingen. Daaruit bleek dat CD&V Sint-Katelijne-Waver de meeste raakvlakken vertoonde met onze eigen 200 concrete actiepunten voor de komende zes jaar.

Vrij en ongebonden gingen we naar de kiezer. Met één duidelijke visie, 12 grote werken en 200 concrete actiepunten. Alvast bij ons was er geen sprake van een voorakkoord, dat is niet onze stijl van aan politiek doen. Zondag 14 oktober rolde de kiezer de dobbelstenen. Onze inwoners smaakten de voorbije zes jaar, elk van onze 27 kandidaten verzamelde een aanzienlijk aantal voorkeurstemmen, waarbij burgemeester Kristof Sels zomaar even 1823 stemmen op zijn naam zette!

Als grootste partij, met een sterk mandaat van de kiezer, gingen we in gesprek met de partner waarvan wij zeker zijn dat we het meeste kunnen betekenen voor onze landelijke gemeente. In een verkiezingsuitslag leest men geen coalitievorming. In een verkiezingsuitslag worden de kaarten geschud met als enige, duidelijke parameter: het initiatiefrecht vanuit een sterk mandaat. Dat kregen we en benutten we.

“Terecht noemt men verkiezingen het feest van de democratie”, vat Frank Geets, voorzitter N-VA Sint-Katelijne-Waver aan. "Maar die regels van de democratie stellen niet dat de zogenaamde winnaar moet opgenomen worden in het beleid, daarvan zijn er genoeg voorbeelden. Ook wij waren absoluut niet zeker van deelname aan het bestuur, als grootste partij. Wat men nu ook zou beweren, in de aanloop naar 14 oktober zijn er heel wat gesprekken geweest tussen àlle partijen. Gisteren hebben we dan afgewogen welke coalitie inhoudelijk de beste zou zijn en gingen we in gesprek met CD&V, waar we vrij snel een principieel akkoord mee afsloten. Hierbij zal elke partij zijn accenten kunnen leggen."

"De wissel van coalitiepartner is er dus één op basis van overeenkomsten in de twee programma’s. Dat criticasters dit afdoen als een cliché, vind ik nogal ‘makkelijk'. Het gaat immers over het programma voor de komende zes jaar, over de inhoud. We begrijpen de ontgoocheling bij onze voormalige beleidspartner, waarmee we zes jaar lang samenwerkten. Dat verliep doorgaans goed, maar op een aantal punten ook niet. Daar moeten we eerlijk in zijn. Onze wegen zullen dan ook op 31 december scheiden, maar zonder rancune”, besluit Frank Geets.

Als partij kiezen we ervoor om niet in te gaan op de kritiek die momenteel gepost wordt op sociale media. Niet omdat we zouden twijfelen aan onze keuze of omdat we plots niet meer bereikbaar zijn voor onze inwoners. Maar wél omdat we respect hebben voor eenieders gevoelens en omdat we er geen openlijk gekibbel van willen maken, laat staan op de man zouden spelen, wat nu helaas her en der al wel gebeurt bij andere partijen.

Bij de aanvang van de nieuwe legislatuur zullen we onze inwoners meteen informeren over onze eerste beleidsdaden en over wat die toekomst hen zal brengen.

Van harte dank voor jullie vertrouwen!

N-VA Sint-Katelijne-Waver

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is