De waarheid over de afvalkosten

Op 9 december 2019

De afgelopen dagen was er weer heel wat foutieve info, leugens en “fake news” te lezen over de afvalkosten. Dat is ten zeerste te betreuren. De taak van politici is om de juiste beslissing in het algemeen belang te nemen. Maar ook om correct hierover te communiceren, mensen correct in te lichten en onwaarheden en misverstanden uit de wereld te halen. Je moet daarbij uiteraard een beslissing, een dossier in zijn geheel zien. Niet enkel één fragment. Daarom geven we graag de objectieve informatie mee, informatie die je ook kan vinden op de webstek van afvalintercommunale Ivarem (www.ivarem.be).

Het klopt dat de huisvuilzak kleiner wordt. Dat is zo in alle vier gemeenten die nog huisvuilzakken hebben en aangesloten zijn bij Ivarem. Maar we verhogen de prijs niet, én we behouden de kwaliteit. Daarmee zijn onze huisvuilzakken nog steeds de goedkoopste uit de regio, en de stevigste.

Waarom verkleinen we dan de huisvuilzak?

Simpel: je mag in een huisvuilzak maar 15 kg stoppen. Het enkele feit dat dit is voor het welzijn van de huisvuilophaler is voldoende argument. Eenieder met enig respect voor deze hardwerkende mensen zal zich hierin kunnen vinden. De anderen mogen ook een keer een afvalronde doen, ze zullen daarna wel anders piepen. Daarom staat dit ook zo in het politiereglement. Echter, de huisvuilzakken waren redelijk groot. En daar kan je dus veel meer in kwijt. Gemiddeld woog een Katelijnse huisvuilzak 14,8 kg. Je kan je inbeelden hoeveel er dan boven de 15 kg gaan. En je kan je inbeelden hoe dit letterlijk doorweegt bij de afvalophalers. Met een simpele oplossing pakken we zo dit probleem effectief aan.

Wordt het afvalophalen duurder?

Nee, zelfs goedkoper, zeker voor de goede sorteerders. Immers, de blauwe (PMD) en roze (gemengde plastics) zakken worden goedkoper. De vervuiler betaalt, de goede sorteerder wordt beloond. De vaste afvalbelasting, bedoeld om de vaste kosten van afvalbeheer te dekken, wordt ook goedkoper. De vaste bijdrage daalt met 5 euro per gezin. Daarenboven zijn er cumulatieve sociale verminderingen, zoals voor gezinnen met kinderen of alleenwonenden. En mensen met meer afval omwille van medische redenen kunnen gratis een rol huisvuilzakken afhalen. Al deze maatregelen zorgen er voor dat het voor de meeste gezinnen goedkoper wordt. Test het zelf via de simulator op de webstek van Ivarem. En het is alleszins een drijfveer om goed te sorteren en (rest)afval te vermijden.

Voor de gemeente is dit zo goed als een nul-operatie, financieel gezien: als je het totale plaatje van afvalverwerking via Ivarem berekent, dan is het saldo uitgaven-inkomsten zo goed als hetzelfde gebleven. Daar moet je natuurlijk nog wel bijtellen dat we daarnaast deze legislatuur nog meer bijkomende acties ondernemen om afval te vermijden en mensen beter te laten sorteren. Zo zullen we de inzamelbakken voor kurk, dopjes, … verbeteren en op meerdere plaatsen zetten.

Samenvattend, de vervuiler betaalt, een logisch principe bij afvalverwerking, wordt gehanteerd, nog meer dan in het verleden. Met daarbij sociale correcties en aandacht voor het welzijn en respect voor de afvalophalers. Dat is het verhaal, dat is de beslissing. En daar kan je toch niet tegen zijn?

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is