U bent hier
De Kracht van Verandering in Sint-Katelijne-Waver in 1 2 3 4.
Vandaag, 18 mei 2016, is de 1.234e dag dat ik burgemeester ben van Sint-Katelijne-Waver, de 1.234e dag dat de N-VA aan het roer van onze gemeente staat. We beloofden Kracht van Verandering. We wisten evenwel dat dit niet zonder slag of stoot zou gaan, en al zeker niet op 1 2 3 4.
Maar de Kracht van Verandering is er!
En dat doen we via 1 2 3 4:
1. Denken 2. Dialoog 3. Durven 4. Doen
Dat heb je immers nodig voor een goed beleid: visie en analyse, overleg, politieke moed en consequente uitvoering. Dat is in essentie de Kracht van Verandering. We brengen met andere woorden de historische uitspraak van Nobelprijswinnaar George Bernard Shaw in de praktijk: “Vooruitgang is enkel mogelijk door verandering. Mensen die niet in staat zijn om hun manier van denken te veranderen, zullen nooit vooruitgang kennen.” Die nieuwe manier van denken, die frisse wind, dat is de Kracht van Verandering.
18 mei 2016 is dus de 1.234ste dag van de Kracht van Verandering in Sint-Katelijne-Waver. En de Kracht van Verandering is duidelijk merkbaar. Ik geef graag drie voorbeelden.
Vooreerst is er de financiële situatie: we werkten een structureel verlies van meer dan 1,1 miljoen euro weg.
Een structureel verlies, dat betekent dat je niet zomaar eenmalig kan besparen door een investering niet uit te voeren. Neen, je moet vaste kosten verminderen en efficiëntiewinsten zoeken. Dat doe je door moeilijke maar moedige beslissingen te nemen. En er steeds een waardig alternatief voor te geven. In dat opzet zijn we meer dan geslaagd. We gingen over naar een structureel overschot, zodat we ruimte creëerden voor nuttige en noodzakelijke investeringen (daarover meer hieronder). En vooral, we deden dit financieel huzarenstukje zonder de aanvullende personenbelasting of de opcentiemen op de onroerende voorheffing te laten stijgen. Integendeel, we laten de aanvullende personenbelasting zelfs zakken. Da’s een primeur voor onze gemeente!
We hebben daarbij ook niet bespaard om te besparen. Nee, we investeren massaal in onze gemeente. We investeren in verkeersveiligheid door heraanleg van wegen en kruispunten (denk maar aan Groenstraat, Berlaarbaan-Bosstraat, Lombaardstraat, … en verschillende projecten die in de steiger staan zoals Stationsstraat en Lange Zandstraat) en door opstart van een ANPR-netwerk. Dit is een netwerk van camera’s die nummerplaten kunnen lezen en zo enerzijds helpen in de strijd tegen criminaliteit en anderzijds helpen in verkeersveiligheid (bijvoorbeeld door trajectcontrole – op gemeentewegen: een primeur voor Vlaanderen ! – of controle op zwaar vervoer).
We investeren in de zorg voor onze ouderen en tevens het welzijn van ons woonzorgcentrum-personeel. Het dossier voor de bouw van een nieuw woonzorgcentrum sleepte al meer dan 12 jaar aan. We hakten de knoop door en zullen het ganse project zelf pre-financieren. We zullen in de toekomst wellicht kunnen rekenen op subsidies (en dus de gedeeltelijke terugbetaling). Maar we zijn voorzichtig (u weet wel, het vel van de beer …) en hebben deze mogelijke toekomstige inkomsten nog niet ingerekend in onze boekhouding. Dan kan het alleen maar meevallen in de toekomst. En intussen kan er eindelijk een nieuw woonzorgcentrum gebouwd worden.
Belangrijke investeringen zijn er ook in kader van dorpskernvernieuwing: we willen frisse, moderne, mooie en veilige kernen en pleinen. In Elzestraat zijn de plannen zo goed als klaar en wordt de kern dit jaar nog volledig opgefrist. Pasbrug-Nieuwendijk gaat naast een nieuwe multifunctionele zaal ook nog op korte termijn een opwaardering krijgen (onder andere de oversteek aan Mechelsesteenweg-Valkstraat-Maanhoeveweg). In het Centrum en Waver starten we participatietrajecten, op basis van de onderzoeken, studies en plannen die al uitgevoerd zijn. Hou dit zeker in de gaten, want inspraak is voor ons belangrijk.
Ten tweede is de nieuwe manier van denken en de frisse wind er ook in onze nieuwe en moderne bestuursstijl, met veel ruimte voor communicatie en dialoog.
We maken daarbij gebruik van zowel de klassieke als van nieuwe, moderne communicatiekanalen. Het gemeentelijk infoblaadje Uw Gemeente werd opgefrist, evenals de webstek. Bijna symbolisch voor de nieuwe wind: na 12 jaar is er een nieuw logo (en een nieuwe huisstijl), die duidelijk maakt waar de gemeente voor staat en waar we naar toe gaan: groeien, alles en iedereen, in alle mogelijke opzichten, en alles fris en dynamisch.
We zijn gestart met kernraden (we komen twee keer per jaar langs in elke keer om grotere dossiers te bespreken met de burger). En aan de opkomst en de interessante vragen en bemerkingen telkens weer merk je het succes en de meerwaarde van deze kernraden. Naast het vorig legislatuur ingevoerde vragenhalfuur voor burgers (vlak voor de gemeenteraad) houden we nu ook actualiteitsdebatten in het begin van de gemeenteraad. Mensen kunnen sinds deze legislatuur ook inschrijven voor een gratis sms-dienst, om zo automatisch op de hoogte te blijven van het belangrijkste nieuws binnen in onze gemeente. En ook sociale media deed zijn intrede: de gemeente heeft een profiel op zowel Twitter als Facebook.
En als derde voorbeeld is er onze visie op wat Sint-Katelijne-Waver nog meer moet zijn, namelijk een bruisende gemeente.
Te veel wordt onze gemeente gezien als een slaap-gemeente. Daar moet verandering in. Er zijn zeer veel verenigingen, die willen we nog meer ondersteunen.
Daarom hebben we de verschillende subsidiepotjes gebundeld en het bedrag nog verder opgetrokken. Daarbij hebben we ook het reglement aangepast. Nu kunnen alle verenigingen, hoe groot of klein ook, op maat van hun vereniging subsidies verdienen. Bovendien zijn de subsidieaanvragen gericht op onze visie. Zo is er bijvoorbeeld ruim aandacht voor duurzaamheid, wat vlot opgepikt wordt door onze verenigingen.
We geven als gemeente ook graag het voorbeeld voor een bruisende gemeente. De nieuwjaarsreceptie werd vervangen door een nieuwjaarsdrink voor alle inwoners. We brengen elk jaar hét ambiance-evenement naar de gemeente: Sint-Katelijne-Waver Zingt. De verschillende kleine vieringen en huldigingen werden gebundeld in een wervelende show, het Gala van de Katelijnse Keien. En met de oprichting van de vzw Winkel Promotie SKW willen we ook de lokale economie laten bruisen en willen we iedereen laten skwinkelen.
Dit zijn maar enkele kort geschetste voorbeelden van de Kracht van Verandering. Er is uiteraard nog meer, nog veel meer. We tonen u dat graag in een folder, die we in de loop van dit jaar zullen uitgeven. Inmiddels gaan wij door op hetzelfde elan, met dezelfde 1 2 3 4-visie, met dezelfde frisse wind, met hetzelfde enthousiasme en met dezelfde Kracht van Verandering.
Ik wil nog graag onze coalitiepartner Samen Anders danken voor de constructieve en toffe samenwerking. Uiteraard ook een grote dank aan al het personeel dat mee zorgt voor deze dynamiek, voor deze Kracht van Verandering.
Ziet u nog aandachtspunten waar we met de Kracht van Verandering vooruitgang kunnen brengen? Denk dan aan punt 2 van 1 2 3 4, treed met ons in dialoog en samen brengen we de Kracht van Verandering en de vooruitgang.
Tot binnenkort
Kristof, uw burgemeester