Bewegen Op Verwijzing helpt inwoners van Sint-Katelijne-Waver meer bewegen

Op 26 augustus 2020

Sint-Katelijne-Waver is gestart met het project ‘Bewegen Op Verwijzing’, een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven en met steun van de Vlaamse overheid. Dankzij dit project kunnen de huisartsen inwoners van Sint-Katelijne-Waver met een gezondheidsrisico doorverwijzen naar een Bewegen Op Verwijzing-coach. Die coach helpt de doorverwezen patiënten om meer te bewegen.

Bewegen Op Verwijzing wil de 'zittende' Vlaming met een gezondheidsrisico op doktersverwijzing aan het bewegen krijgen. De doorverwezen patiënten krijgen van de coach een beweegplan op maat: van een dagelijkse fietstocht naar het werk tot een wekelijks dans- of zwemuurtje in de buurt. De coach helpt hen op weg en motiveert hen.

Het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver stelde Hannah Verhoeven aan als Bewegen Op Verwijzing-coach. “Werk, huishouden, kinderen, … veel mensen denken dat ze geen tijd hebben om te bewegen”, vertelt Hannah. “In onze zittende maatschappij hebben er nochtans veel mensen nood aan extra beweging. Als Bewegen Op Verwijzing-coach zet ik hen op weg. Samen met hen stel ik een beweegplan op dat helemaal aansluit bij hen leven en interesses. Ik toon hen dat de stap om te bewegen heel klein is.”

“Het is de bedoeling dat de deelnemer zijn weg naar een actiever leven op termijn zelfstandig kan verderzetten”, gaat Hannah verder. “Het aantal consultaties bij de coach bepaal je zelf, maar er ligt een maximum op zeven uur individuele begeleiding. Wanneer iemand een doorverwijzing krijgt van de huisarts, kan die persoon mij contacteren via sintkatelijnewaver [at] bewegenopverwijzing.be of 0465 03 83 38.”

Dankzij Bewegen Op Verwijzing profiteert de deelnemer van heel lage tarieven. Je betaalt de coach maar 5 euro per kwartier voor een individuele sessie, en 1 euro per kwartier voor een groepssessie. Heeft de deelnemer recht op een verhoogde tegemoetkoming? Dan krijgt hij een extra korting. Alle info is te vinden op www.skw.be/bewegen-op-verwijzing.

“Uit ervaringen die Bewegen Op Verwijzing heeft in andere gemeenten, blijkt dat de deelnemers erin slaagden om dagelijks meer te bewegen, ook zij die er anders heel moeilijk toe komen”, weet burgemeester en schepen van sport Kristof Sels (N-VA). “Ik hoop in onze gemeente dezelfde positieve resultaten te zien.”

Voor meer info, contacteer:
Kristof Sels, burgemeester en schepen van sport (N-VA)
0496 20 30 82, kristof.sels [at] skw.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is