Tewerkstelling via de diensten van het OCMW.

Op 7 oktober 2015

OCMW’s kunnen een actieve rol vervullen in het begeleiden en bemiddelen van hun cliënten naar de (reguliere) arbeidsmarkt. Dat kan bijvoorbeeld via het zogenaamde ‘artikel 60’. Als uw OCMW-raadslid leg ik dat graag uit.  

Art 60 van de OCMW-wet voorziet  dat een persoon die van een leefloon leeft en ingeschreven is in het bevolkings- of vreemdelingenregister, kan tewerkgesteld worden bij een gemeente, VZW, intercommunale, ziekenhuis of privé onderneming. In ruil geniet de werkgever van een toelage en van de volledige vrijstelling van de werkgeversbijdrage.

Onze OCMW klanten bestaan uit 2 groepen.  Enerzijds de mensen die een tegenslag te verwerken hebben gekregen zoals ziekte, scheiding of faillissement en  anderzijds, de mensen die uit een sociaal moeilijk milieu komen.
De dienst arbeidstrajectbegeleiding van het OCMW ondersteunt, al of niet in samenwerking met de VDAB, cliënten om zich voor te bereiden op een tewerkstelling. Onze ervaring leert dat onze cliënten in tegenstelling tot wat kwade tongen beweren- zeker willen werken. Meestal hebben ze eerst heel wat energie nodig om de randvoorwaarden, zoals huisvesting en kinderopvang, te regelen  om zich daarna op een arbeidstraject of een tewerkstelling te concentreren.
Doordat onze arbeidstrajectbegeleidster de mogelijkheid krijgt om haar klanten goed te leren kennen, probeert zij, samen met de cliënt, de juiste werkplek te vinden.
Er kan halftijds (19 u/week) worden opgestart om daarna over te gaan naar 30u/week.  Na  6 maanden dient men verplicht voltijds te gaan werken.

Dit jaar heeft onze gemeente al 11 dossiers afgerond waarbij er 7 mensen een vast contract hebben gekregen bij dezelfde werkgever. Het OCMW nog nooit zo veel mensen met een leefloon aan het werk heeft gezet.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is