Open brief aan minister van economische zaken Johan Van de Lanotte

Op 12 mei 2014

Geachte minister Vande Lanotte,

Er viel vorige week een verrassende brief in de bus van het OCMW van Sint-Katelijne-Waver. Getekend door u, onze federale minister van economische zaken. Naast enkele formele bezwaren vindt u de door ons aangevraagde dagprijsverhoging van ons woonzorgcentrum “sociaal onaanvaardbaar”. Het is ondertussen een vast riedeltje geworden tijdens deze campagne. Als de N-VA er ergens mee gemoeid is, dan is het asociaal. Wel, ik krijg daar spontaan jeuk van…

In onze aanvraag blijven we perfect marktconform met onze prijzen en willen we een zachte en geleidelijke verhoging doorvoeren in aanloop naar een fonkelnieuw woonzorgcentrum tegen 2017 met een nog veel betere dienstverlening. Die verhoging is trouwens maar één van de vele maatregelen van een doordacht plan om het woonzorgcentrum terug financieel gezond te maken en de uitstekende zorggraad te behouden.

Toen we uw administratieve diensten dan ook vroegen om een onderhoud hierover kregen we volgende reactie (hou u vast):

  • Via mail: “Ik zit al achter met mijn werk en wil geen tijd verliezen aan dergelijke besprekingen....”
  • En telefonisch: “Een gesprek kan niet want op onze dienst werken alleen Franstaligen.”

Ik wist niet wat ik las en hoorde. Tot daar de klantvriendelijkheid.

Maar wat erger is, is dat U met één pennentrek het budget van Sint-Katelijne-Waver keldert. Daarmee rakelt u, opnieuw, de discussie over de betaalbaarheid van de zorg op.

Beste minister,

De publieke woonzorgcentra zitten financieel op ramkoers.[1] De verliezen stapelen zich op en de lokale financieën staan er dramatisch voor. Dat weet u als geen ander. Maar het zijn verkiezingen. En u ziet uw handtekening niet graag staan onder een prijsverhoging??

Als u de OCMW’s niet in staat acht hun eigen instellingen te beheren, dan spreken we binnen 10 jaar niet meer over publieke woonzorgcentra en wordt de zorg overgenomen door de privésector.

Dubbelzinnig genoeg is net dat uw grote angstdroom. OCMW-voorzitter van Zottegem, Kurt de Loor (sp.a), trekt regelmatig van leer over het thema. Want - zo zegt hij - privatisering leidt tot daling van de zorg, complete verwaarlozing van onze oudjes, tot zelfs het transporteren van onze bejaarden naar Oost-Europese woonzorgcentra.

Zijn pleidooi om aanzienlijk onder de marktprijzen te blijven en de verliezen dan maar aan te vullen met Vlaamse of lokale belastinggelden is écht onzinnig. Dat is een PVDA-standpunt. Evengoed kan je redeneren dat OCMW’s, door de prijzen niet marktconform te maken, een concurrentiestrijd voeren op kap van de belastingbetaler.

Tussendoor meneer de minister. Mag ik eraan herinneren dat onze schuldenlast ondertussen ondraaglijk is geworden? Putten blijven maken gaat ons niet voort helpen. Als de overheden in ons land op deze manier blijven voortdoen gaan we naar een schuldgraad van 558% van ons BBP. Dat noemt men de 'impliciete' of 'toekomstige' staatsschuld. Maar daar heb ik u geen lessen in te geven natuurlijk. Dat cijfer komt niet van mij maar van de BIB, de Bank voor Internationale Betalingen.

Meneer de minister,

Dat OCMWs, net omwille van hun sociale functie, remmend werken in de prijsbepaling daar heeft niemand iets op tegen. Maar dat mag niet ten koste gaan van de eigen organisatie. Als elk OCMW dat zich vorig jaar heeft geïnformeerd over een eventuele afstoting van haar rusthuis het ook effectief zou doen, dan is er binnenkort geen énkel publiek woonzorgcentrum meer. Dan is er géén corrigerende en sociale actor meer. Dán pas dreigt de prijs van de zorg te escaleren.

Is dat dan sociaal verantwoord?

En wie weet komen we dan in de doemscenario’s van uw collega De Loor. Al heb ik veel meer vertrouwen in de privé-sector dan hij. Want hij gaat er blijkbaar vanuit dat een privé-initiatief geen ethisch besef kan hebben of niet met en voor mensen kan werken. Ik heb andere ervaringen in mijn gemeente.

Meneer de minister,

Als het uw bezorgdheid is om de dagprijs betaalbaar te houden dan kan ik u gerust stellen.

Iederéén heeft het recht om zijn of haar oude dag op een menswaardige manier door te brengen, maar de gemeenschap moet de prijs van de zorg niet structureel op zich nemen. Als mensen het moeilijk hebben om de factuur te betalen, zullen we er alles aan doen om te helpen. En ik benadruk 'alles'. Of dat nu in onze eigen zorginstelling is of in een andere…

Is dat sociaal onaanvaardbaar?

Wij zullen dus opnieuw een aanvraag indienen. Ook de sp.a-fractie die in ons OCMW-bestuur mee de meerderheid uitmaakt staat hierachter. De filosofie die zij hanteren is gelijkaardig aan de onze. We werken samen. Zeer goed zelfs. We trekken aan hetzelfde zeel. Zo hoort dat in een gezonde coalitie.

Ik hoop dan ook dat u, of de volgende minister, de noodzaak inziet van een efficënt beheer, een gezond prijzenbeleid en een democratisch verkozen lokaal bestuur de mogelijkheid en het vertrouwen geeft haar eigen boontjes te doppen.

 

Met welgemeende sociale groeten,

Dave Van Oosterwyck

Voorzitter OCMW Sint-Katelijne-Waver

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is