Multicultureel en Multiproblematiek

Op 8 november 2014

Beste Dyab,

Ik vind het bijzonder erg om lezen (DS 7 november) dat u de eindjes met moeite aan elkaar knoopt. Mocht u in Sint-Katelijne-Waver wonen dan zou ons OCMW zeker uw situatie bekijken om te zien waar en hoe we u en uw gezin kunnen helpen. Ons OCMW kijkt ook steeds naar de werkbereidheid en ik moet vaststellen, als ik uw stukje lees, dat er druk wordt gesolliciteerd.

Dat u een eigen onderneming opricht is zeker toe te juichen. Het is het uitgelezen moment  trouwens, het ondernemersklimaat in ons land gaat er écht op vooruit. Mocht u in Antwerpen starten, surf zeker eens naar de website van schepen Koen Kennis want het aanbod dat hij voor starters heeft uitgeschreven is niet min. Succes gewenst dus!

Slechts 8 van de 100 sollicitatiebrieven werden beantwoord, schrijf je, en –en daar blijft de plaat toch weer hangen- dat komt omdat u ‘allochtoon’ bent. Die visie is ronduit populistisch. Al jaren pleit ik voor een genuanceerde aanpak van de werkloosheidsproblematiek, van uitval , van armoede. We moeten immers kijken naar alle oorzaken, zowel de structurele als de individuele. Ook in ons eigen OCMW stel ik steeds weer vast dat elke problematiek een multi-problematiek is. En jammer genoeg wordt het er niet éénvoudiger op. Het aantal éénoudergezinnen stijgt en onze armoede verkleurt door taalachterstand en door, jazeker, discriminatie. Ik ben trouwens van mening dat we discriminatie moeten bestrijden als was het de énige oorzaak van achterstand. Maar voor alle duidelijkheid, er is nog veel meer aan de hand.

Ik zou zelf nooit zo ver gaan om mijn eigen persoonlijke situatie, vrouw en kinderen incluis, in de strijd te gooien om mijn grote gelijk te  behalen in de krant. U doet dat wel, geen probleem, maar sta me dan toch toe even te reageren. Dat slechts 8 werkgevers van de 100 hebben gereageerd op uw brieven heeft wellicht meer met uw reputatie dan met uw kleur te maken.

Dat u uw steun aan Hezbollah hebt uitgesproken in het verleden en daardoor uw visum door de Britten werd geweigerd, is in dit opzicht geen geweldige zet. Dat u op uw blog heeft opgeroepen tot gewapend verzet in Palestina zal ook niet in uw voordeel spelen. Dat u in het Midden-Oosten een militaire training heeft gevolgd en dat er foto’s van u circuleren met leuke speeltjes als een Uzi zal wellicht ook geen vertrouwen wekken bij een vreedzame organisatie als het minderhedenforum, waarvan u maar niet begrijpt dat ze u niet hebben aangenomen als directeur.

Dat u hier in 1996 met een schijnhuwelijk bent binnengekomen staat wellicht niet in uw CV? Dat u over de aanslag op de twin towers spreekt van “a sweet revenge feeling” heeft toch ook enige deining veroorzaakt die wellicht nog niet helemaal vergeten is bij enkele van die racistische werkgevers? En dat u staatssecretaris Theo Francken, democratisch verkozen, onlangs hebt vergeleken met de meest beruchte kinderverkrachter van ons land hielp wellicht ook niet.

Ik kan me voorstellen dat dergelijk gedrag en dergelijke uitspraken niet steeds passen bij de gevraagde competenties in bepaalde vacatures. U kan dat “een mening” noemen, en dat is het ook, maar een werkgever mag dan ook van mening zijn dat zo’n gedrag niet past binnen zijn of haar organisatie.

Maar wellicht zie ik iets over het hoofd en is het allemaal de schuld van ‘het systeem’. Bovenstaande uitlatingen zullen uitgelokt zijn door ‘de racistische Vlaming’. Daar verwees één van uw fans  En zeker van onze nieuwe regeringen.

Enfin, een multiproblematiek dus.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is