Glastuinbouwzones – Minister-president Kris Peeters herziet zijn visie ten aanzien van de glastuinbouwbedrijvenzones in onze regio

Op 12 april 2012

Op de gemeenteraad van maandag 2 april 2012 werd een brief (ontwerp opgesteld door de N-VA) goedgekeurd door de ganse gemeenteraad, gericht aan minister-president Kris Peeters. Deze brief bevatte de bevestiging van de engagementen die minister-president Kris Peeters ten aanzien van de gemeenteraad was aangegaan op de vergadering van 1 maart 2012, met name geen onteigeningen en geen spoor 3 (glastuinbouwbedrijvenzones)  in onze gemeente.

Op dinsdag 3 april 2012 volgde dan een persbericht van minister-president Kris Peeters waarin hij zijn globale visie m.b.t. de ontwikkeling van glastuinbouw in onze regio duidelijk bijstelt. Hij meldt:

‘Ruimte voor glastuinbouw in een dichtbevolkte en ruimtelijk versnipperde regio als de omgeving van Putte en Sint-Katelijne-Waver kan maar gevonden worden via een ontwikkelingsspoor waar voldoende draagvlak voor bestaat. Ik moet nu vaststellen dat het spoor van de autonome ontwikkeling, zonder onteigeningen, inderdaad het meest aangewezen is voor deze regio, en ik heb dan ook de uitvoerders van het project gevraagd zich te concentreren op dit scenario’

Deze nieuwe visie van de minister-president vloeit blijkbaar voort uit een bespreking die hij op maandag 2 april 2012 had met de POM Antwerpen.

Het lijkt erop dat de minister-president beseft dat spoor 3, de glastuinbouwbedrijvenzones, in onze gemeente geen optie is, en dat hij de onderzoekers van de EFRO-werkgroep vraagt om zich voor de verdere studies te concentreren op de andere twee pistes, met name spoor 1 (de autonome vestiging van glastuinbouwbedrijven in bestaand agrarisch gebied) en spoor 2 (macrozones voor glastuinbouw met autonome ontwikkeling van glastuinbouwbedrijven).

N-VA Katelijne & Waver is van oordeel dat de oplossingen voor de glastuinbouwsector voor onze regio gezocht en gevonden moeten worden in spoor 1, door de ondersteuning van onze bestaande glastuinbouwbedrijven en de realistische inplanting van nieuwe individuele bedrijven in bestaand agrarisch gebied. Dit is steeds de lijn geweest van N-VA Katelijne & Waver. Voor onze aanpak is er zeker en vast een draagvlak aanwezig. Wij vragen de minister-president dan ook om hierop in te zetten en zo snel mogelijk werk te maken van deze realistische aanpak.

N-VA Katelijne & Waver zal dit dossier blijven opvolgen. In de brief vraagt de gemeenteraad dat er voor 15 september 2012 een duidelijke beslissing komt van de minister-president in dit dossier. De N-VA zal deze einddatum nauwlettend in de gaten houden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is