Gemeentebestuur wil geen glastuinbouwserres

Op 10 september 2011

De CD&V en de Onafhankelijken van Sint-Katelijne-Waver laten weten dat zij vinden dat dergelijke plannen niet thuishoren in hun gemeente. "Het gemeentebestuur heeft zich telkens in de debatten daaromtrent laten horen en op een objectieve manier de nodige informatie gegeven aan de inwoners, opdat een goed onderbouwd dossier vorm kon krijgen", vertellen de christendemocraten hierover. Bijkomend onderzoek was volgens de partij noodzakelijk om tot een definitieve beslissing te komen. "Van groot belang is het Landbouweffectenrapport (LER) geweest. Dit rapport geeft de mogelijke gevolgen weer voor de lokale grondgebruikers van het studiegebied. We hebben bewust de resultaten van dit onderzoek afgewacht alvorens met een standpunt naar buiten te treden", klinkt het bij de partijtop. Aan de hand van een intern onderzoek heeft CD&V besloten dat de voorstellen uit Nederland voor Sint-Katelijne-Waver - waarbij vele gronden zouden moeten onteigend worden - niet kunnen in de gemeente. "Wij willen de landbouw, die zo typerend is voor Sint-Katelijne-Waver, alle kansen geven om te groeien in de toekomst. Die groei mag echter niet ten koste gaan van de woonomstandigheden van onze inwoners. Wij willen geen glastuinbouwserres en zeker ook geen bijhorende onteigeningen, maar willen wel de teelt van vollegrondgroenten in Sint-Katelijne-Waver stimuleren."

Infovergadering

Open Vld laat optekenen dat zij toejuichen dat CD&V zich nu ook achter het verzet tegen de glazen serres schaart. "We verwachten van burgemeester Eddy Vercammen dat hij zich actief gaat verzetten bij de Vlaamse regering en minister-president Kris Peeters. We vragen bovendien dat het gemeentebestuur nu snel een informatievergadering organiseert voor de bewoners waar men de resultaten van het Landbouweffectenrapport uitvoerig toelicht", aldus voorzitter Tom Ongena.

Garanties

Ook het buurtcomité is opgezet met de mededeling van CD&V. Toch vragen zij ook om concrete beslissingen te maken. "Wij willen waterdichte garanties dat alle plannen voor onteigening worden stopgezet. Nu het hele gemeentebestuur aangeeft niet achter de plannen te staan, ligt de bal in het kamp van Kris Peeters", besluit het comité.

(YCM)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is