Doortrekking R6: dan toch geen flankerende maatregelen?

Op 17 september 2012

De doortrekking van de R6 gaat met heel wat discussie en commotie gepaard. Zowel het Vlaamse gewest als de gemeente zijn namelijk ‘vergeten’ om de flankerende maatregelen voor de omwonenden voor te stellen en te bepalen bij het afleveren van de bouwvergunning, zoals geluidschermen, groenbeplanting, en dergelijke meer.

N-VA heeft oog voor de omwonenden van de R6. Het nieuw stuk ringweg komt in een landelijk gebied waar het nu zeer rustig is (Heivelden, Heiken, Achterdiedonken). Het bestaande tracé van de R6 loopt rakelings langs dichtbebouwde verkavelingen (Elzestraat). Een milieu effectenrapport uit 2001 wees toen al uit dat flankerende maatregelen nodig zijn: groenbeplanting, waterbuffers , fluisterasfalt, geluidsschermen.

Deze flankerende maatregelen zijn echter niet opgenomen in de bouwvergunning.

De leefbaarheid van iedere burger moet gevrijwaard worden. Vanuit deze bezorgdheid volgt N-VA dit dossier al langer op de voet op. Wij willen gaan voor duurzame oplossingen en slimme infrastructuurwerken. Zonder een bindend engagement voor de uitvoering van flankerende maatregelen kan voor ons het nieuwe gedeelte van de R6 niet opengesteld worden.

Het buurtcomité had op 30 april 2012 een eerste bespreking op het kabinet van minister Hilde Crevits, alwaar beloofd werd dat de bevoegde diensten de situatie zouden bestuderen en een voorstel zou doen voor de flankerende maatregelen. Op vrijdag 14 september 2012 volgde een nieuwe bespreking op het kabinet.

Wim Pauwels (3de op N-VA lijst) en Joris De Pauw (5de op N-VA lijst) waren mee aanwezig op dit overleg om het buurtcomité te steunen (Wim als expert mobiliteit en geluid en Joris als advocaat). Schepen De Keyser was eveneens aanwezig als vertegenwoordiger van de gemeente. Uit dit overleg leiden wij volgende vaststellingen af m.b.t. het nieuwe traject van de R6:

  • ter hoogte van de nieuwe brug aan de Bergstraat zouden er, afhankelijk van de zijde, geluidswerende schermen komen over een lengte  tussen 560 en 590 meter.
  • aan individuele huizen zal de Vlaamse overheid normaal gezien geen geluidsschermen plaatsen wegens ‘te duur’.
  • voor een aantal punten dienen nog geluidsstudies uitgevoerd te voeren alvorens een beslissing kan genomen worden omtrent de plaatsing van geluidsschermen (vb. Heiken, Heivelden, Akelei, etc.).
  • aan de oversteek van de Berlaarbaan komen waarschijnlijk geen geluidschermen.

 

De mensen langs het bestaande traject zullen nog meerdere jaren met de geluidshinder moeten leven, gezien de heraanleg van het bestaande traject nog enkele jaren op zich zal laten wachten (o.a. aan de kruispunten met de Antwerpsesteenweg en de Liersesteenweg).

Het kabinet van minister Crevits schoot in ieder geval te kort. Eind april werd beloofd dat er tegen eind juni reeds duidelijkheid zou zijn. Medio september blijkt dat er nog bijkomend studiewerk nodig is. Wij hopen dat dit geen manoeuvre van CD&V is om de problematiek over de gemeenteraadsverkiezingen te tillen.

Voor N-VA is de huidige situatie in ieder geval onaanvaardbaar.

Daarom vraagt N-VA een degelijke geluidsstudie, publiek beschikbaar gesteld en gebaseerd op de actuele verkeerscijfers. Op basis van de huidig gehanteerde (strenge) geluidsnormen (ontwerp KB van 1991) moeten alle flankerende maatregelen precies gedefinieerd en genomen worden, en dit voor heel de R6. Het is onbegrijpelijk dat dit nog steeds niet gebeurde. De huidige situatie leidt alleen maar tot frustraties en rechtsonzekerheid, waarbij het zeer onzeker is of de afgeleverde bouwvergunning niet zal worden vernietigd door de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

Wij betreuren het tot slot dat er door Samen Anders daags voor de vergadering op het kabinet straffe persberichten worden verstuurd, zonder het dossier echt te kennen. N-VA maakt het verschil door reeds enkele maanden mee ondersteuning te bieden aan het buurtcomité, door mee met het buurtcomité aan tafel te zitten op het kabinet en pas daarna een bericht op de website zetten. N-VA werkt op basis van feiten en dossierkennis, en vermijdt losse flodders. Met losse flodders zijn de burgers niet gediend.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is