Samen ten strijde tegen zwerfvuil!

Op 22 maart 2017
zwerfvuil

Nog te vaak belandt zwerfvuil gewoon in de natuur in plaats van in de vuilnisbak. We willen het probleem verder aanpakken en werkten een actieplan uit dat inzet op zowel sensibilisering, opruimen als voldoende vuilnisbakken.

De dorpskernen worden proper gehouden door medewerkers van de gemeente. Zij verwijderen elke vrijdag het zwerfvuil en ze ruimen sluikstorten op. Om deze taken efficiënter uit te voeren zal de gemeente binnenkort een zwerfvuilzuiger aankopen. In het weekend zullen we een jobstudent inzetten om de dorpskernen iedere ochtend weer proper te maken. De invalswegen en fietsverbindingen worden driewekelijks opgeruimd door een externe firma. Daarnaast kan de gemeente ook rekenen op de inzet van heel wat vrijwilligers.

Zwerfvuilactie verenigingen

Bij het begin van de lente steken heel wat verenigingen en vrijwilligers de handen uit de mouwen om onze gemeente een lenteschoonmaak te geven. Lokale verenigingen kunnen stukken berm adopteren om proper te maken. In 2016 organiseerde zestien verenigingen, scholen en ouderverenigingen dertig opruimacties. Ongeveer 1.400 vrijwilligers vulden 320 vuilniszakken met afval dat slingerde langs de straat, in het bos of in de gracht.

Om de zwerfvuilactie nog beter te coördineren en de deelnemende verenigingen nog meer te belonen, voerde het gemeentebestuur enkele wijzigingen door aan het reglement. We hebben 150 km aan bermen in onze gemeente verdeeld in verschillende blokken. Verenigingen of scholen kunnen zulke blokken adopteren. Doordat zij nu drie of vier keer per jaar een opruimactie moeten uitvoeren, zal de gemeente er nog properder bijliggen. Per opgeruimde kilometer berm krijgen zij 40 euro.

Zwerfvuil-peters en meters

Afgelopen zomer lanceerde het gemeentebestuur een oproep voor zwerfvuilpeters en –meters. Vrijwilligers kunnen zich opgeven om een stuk straat in hun eigen buurt te adopteren. Als peter of meter ruimen ze regelmatig het zwerfvuil op en melden ze sluikstorten bij de gemeente. Als gemeente bezorgen wij hen het nodige materiaal (zakken, handschoenen, fluo-vestje en grijpers).

Vier inwoners namen al een engagement op. Dit voorjaar lanceert Sint-Katelijne-Waver een nieuwe oproep in de hoop het aantal nog uit te breiden. In totaal zijn er 140 straten in de wijken die we op deze manier willen proper houden.

Meer informatie?
Contacteer N-VA Katelijne & Waver via deze website of via:
Facebookpagina: https://www.facebook.com/NVA.KatelijneWaver/
Twitter: https://twitter.com/NVA_SKW

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is