Politiezone Bodukap gaf vijf boetes voor onvergund afsteken van vuurwerk op oudjaar

Op 25 januari 2017

Politiezone Bodukap heeft op oudejaarsnacht vijf GAS-pv’s opgemaakt voor het onvergund afsteken van vuurwerk. Kristof Sels, voorzitter van het politiecollege en burgemeester van Sint-Katelijne-Waver is tevreden: “Dit is moreel gezien een overwinning voor onze dieren en alle dierenliefhebbers.”

Vuurwerk is gevaarlijk voor mens en dier. Er kunnen zich steeds ongelukken voordoen, met brandwonden of zelfs brand tot gevolg. Maar ook zonder ongelukken is vuurwerk nefast. “Dieren hebben immers bang van vuurwerk. Ze schrikken van de harde, onverwachte knallen en het felle licht. Vele dieren breken uit en lopen los. Er zijn er zelfs die sterven door een hartstilstand”, legt schepen van dierenwelzijn An Coen uit. 

“Bovenop het risico voor mensen, is dus uit het oogpunt van dierenwelzijn vuurwerk slechts uitzonderlijk toe te laten,” stelt Sels. “Op oudjaar was er geen uitzondering toegestaan. Persoonlijk sta ik slechts twee uitzonderingen per jaar toe, met de jaarmarkt in Onze-Lieve-Vrouw-Waver en met de lichtstoet in het Centrum. En ook de collega-burgemeesters hadden geen toelating gegeven voor oudjaar. We hadden de politie gevraagd hier specifiek toezicht op te houden. Dat rendeert nu.”

Het toezicht is niet evident. De mensen moeten immers op heterdaad betrapt worden. “Inderdaad, evident is het allerminst”, geeft Sels toe. “Maar, met mijn dank aan onze politie, het is dus in vijf gevallen al wel gelukt. Vandaar dat ik dit ook als een morele overwinning beschouw en als schouderklopje naar het verdere beleid.”

Burgemeester Sels wil er verder in gaan. “We werken al enkele jaren aan sensibilisering. Afgelopen jaar onder meer via een affichecampagne die we overnamen van de Vlaamse overheid. We gaan naar volgend oudjaar bekijken hoe we als zone dit verder kunnen uitwerken. Duffel, waar Sofie Joosen schepen van dierenwelzijn is, voert nu al hetzelfde beleid. Dat willen we verder uitbreiden en deze GAS-pv’s openen perspectieven”, besluit Sels.

Meer informatie?
Contacteer N-VA Katelijne & Waver via deze website of via:
Facebookpagina: https://www.facebook.com/NVA.KatelijneWaver/
Twitter: https://twitter.com/NVA_SKW

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is