Gemeentebestuur Sint-Katelijne-Waver start met aanleg natuurbegraafplaats

Op 13 maart 2024

Het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver start eind deze week met de aanleg van een natuurbegraafplaats. Het is de bedoeling dat vanaf juli mensen hier hun laatste rustplaats kunnen vinden.

“Mensen hechten steeds meer belang aan een persoonlijke invulling van hun laatste rustplaats”, vertelt fractieleider Geert Vertommen. “Er zijn al heel wat mogelijkheden, ook in onze gemeente, maar een natuurbegraafplaats hadden we nog niet. Daar brengen we nu verandering in.”

“De redenen waarom mensen hun dierbaren willen begraven op een natuurbegraafplaats zijn divers”, weet fractieleider Vertommen. “Sommige mensen handelen van uit een grotere aandacht voor duurzaamheid of het milieu, terwijl anderen waarde hechten aan een natuurlijke omgeving om hun overledenen te gedenken. Het behoud van de natuur en de kringloopgedachte staan hierbij centraal, evenals het feit dat de begraving permanent is.”

Begraven vanaf juli

De natuurbegraafplaats komt vlak bij de begraafplaats van Onze-Lieve-Vrouw-Waver, op de plek waar nu het geboortebos is. “Aan het geboortebos zelf wordt uiteraard niet geraakt. Alle geboortebomen blijven gewoon staan. De natuurbegravingen krijgen hun plaats tussen de bomen”, aldus Vertommen. “Waarom we het geboortebos kozen voor de natuurbegraafplaats? Omdat deze plek aan alle voorwaarden voldoet en beide perfect samengaan. Ook de symboliek erachter vonden we mooi: de cirkel van het leven die rond is.”

Om de natuurbegraafplaats vorm te geven, zal een aannemer een gedenkplaats, rustplek met zitbank, informatiebord en insectenhotel aanbrengen. Enkele oude berken worden vervangen door jonge bomen. Als alles vlot verloopt, zijn de werken in juni klaar. Vanaf juli zal het dan mogelijk zijn om crematie-as in een biologisch afbreekbare urne te begraven op de nieuwe natuurbegraafplaats.

“Met de aanleg van een natuurbegraafplaats bieden we mensen de mogelijkheid om ook na hun overlijden duurzame keuzes te maken. Want wat is er mooier dan na je dood terug één te worden met de natuur? Te rusten in de nabijheid van een boom of een bijenvriendelijke grasplek", besluit fractieleider Vertommen.

Voor meer informatie, contacteer

Geert Vertommen, fractieleider, 0475/99.97.14 - geert.vertommen [at] n-va.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is